Foto: Marcel Franken
Foto: Marcel Franken Foto:

Geslaagde jazzmiddag in Theater Het Deijlerhuis

Wassenaar - Het was even spannend of het ging lukken met het geplande concert van Jazz Sociëteit Wassenaar op 12 december. Maar met wat verantwoorde aanpassingen kon het sfeervolle Theater Het Deijlerhuis toch open. Dankzij de 1,5 meter regel zat het publiek extra riant, en verder heeft dit alles de pret zeker niet kunnen drukken.

Saxofonist Paul van der Feen trakteerde de zaal met een op maat gesneden begeleiding door Karel Boehlee (toetsen), Frans van der Hoeven (contrabas), en Franc Auf dem Brinke (slagwerk) op highlights uit de modale jazz.
Paul trapte af met ‘Maiden Voyage’ van Herbie Hancock, en liet gelijk merken dat hij de improvisatie niet schuwde. Het is per slot van rekening jazz hè! Zonder de hulp van Freddie Hubbard die op het originele album trompet speelt maakte dit kwartet er een super versie van.

Ook bij ‘Con Alma’ (Dizzy Gillespie) werd er geïmproviseerd. Een draai geven aan de compositie, soleren, terugkomen op het thema, het kwam bij elke vertolking wel voorbij deze middag. Een feest! ‘In a sentimental mood’ (Ellington) paste wel een beetje bij het grijze weer buiten. Paul, waarvan bekend is dat hij een fervente adept is van John Coltrane liet een sublieme versie over het publiek neerdalen. Dan zitten we in de weken voor Kerstmis. En dan speel je toch gewoon ‘The Christmas Song’ (in de jaren ’40 tijdens een warme zomer gecomponeerd). Het blijft immers jazz!

Vooruit, de jassen moeten van de kapstok voor 17.00 uur. Maar er is gelukkig nog tijd voor ‘Body and Soul’, een onverwoestbare standard. Nou Paul, ‘I gladly surrendered myself to you’ deze middag. Nadat we bijgekomen zijn van deze feestmaand maken we een bijzonder begin van 2022 met ‘Jewish Jazz’, een concert met een verhaal. Van Oost-Europese klezmer tot verboden samenwerkingen in clubs in Harlem in de jaren ’30. Gershwin, Berlin, Goodman, Getz, Shaw, Brubeck en nog veel meer. Corona volente, 

Rreserveer via jazzsocieteitwassenaar.nl of koop een kaartje aan de zaal. Op zondag 16 januari wordt het weer een mooie middag in Theater Het Deijlerhuis.