Het schoonmaakwiel van Kristen Tapping

De Britse studente Kristen Tapping heeft een schoonmaakwiel ontwikkeld dat elke fietskilometer zeventiende kubieke meter lucht zuivert. Goed nieuws, concludeert De Versnelling. "Het is dubbelvoordeel”, voegt Antoon Claassen, voorzitter van de Fietsersbond, eraan toe. “De fietser werkt aan z’n eigen conditie en maakt tegelijkertijd de lucht schoon. Beter kun je het niet hebben".

Hoewel, Kristen Tapping denkt daar anders over en werkt nu aan een schoonmaakachterwiel om het effect van haar noviteit te verdubbelen. U vindt het artikel over het schoonmaakwiel in De Versnelling, de jongste nieuwsbrief van de Fietsersbond, die daarnaast schrijft over het mooie van corona. We lopen weer als vroeger en maken vele kilometers, zo heeft het CBS berekend. In 2020 zetten we ons beste beentje voor en stapten liefst anderhalf miljard kilometer meer weg dan in 2019, een groei van 29%. Net zoals Kristen Tappings schoonmaakwiel goed voor onszelf en voor ons milieu. De fietsers maakten in 2020 weliswaar minder kilometers maar er stapten meer mensen op hun stalen ros.

De Franse hoofdstad heeft zich aangesloten bij de steden waar een maximale snelheid van 30 km/uur geldt, aldus De Versnelling. Daarmee heeft Parijs onze hoofdstad geprikkeld. Amsterdam en in haar kielzog Den Haag, Rotterdam en Utrecht voeren hun 30 km/uur komend jaar in. Tegelijkertijd doen zij een oproep aan de regering om voor Nederland overal in de bebouwde kom een 30 km-grens in te stellen – de Fietsersbond pleit daar al jaren voor. Een minder hoge snelheid betekent minder ernstige verkeersongelukken met minder dodelijke slachtoffers, al neemt de luchtvervuiling mogelijk iets toe.

Meer lezen, neem dan een gratis abonnement op De Versnelling, de nieuwsbrief van de Fietsersbond Wassenaar – meld u aan op
wassenaar@fietsersbond.nl