Sebastian en Mattijs poseren met hun medailles in Eindhoven. Foto: PR
Sebastian en Mattijs poseren met hun medailles in Eindhoven. Foto: PR Foto:

WZK-talenten zwemmen naar toptijden tijdens Nederlandse Junioren Kampioenschappen

Wassenaar - Twee jongens van 13 jaar met één grote hobby: zwemmen! En daar zijn ze heel goed in. Zo goed dat ze in bij de betere zwemmers van hun leeftijd in Nederland horen. Sebastian Lopes Cardozo en Matthijs de Rooij: onthoud die namen. Deze twee WZK-talenten hebben drie hele dagen doorgebracht in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven, waar de Nederlandse Junioren Kampioenschappen (NJK) gezwommen werden.

De KNZB heeft als policy om jeugdige zwemmers breed op te leiden en niet te snel laten specialiseren in een slag. Dat vertaalt zich naar een seizoen waarbij de zwemmers negen verschillende programma’s moeten zwemmen. De resultaten worden opgeteld en de snelste veertig van Nederland mogen starten bij de NJK. Het betekent automatisch dat alle deelnemers bij de verschillende slagen en afstanden op een goed niveau moeten presteren. Sebastian en Matthijs zijn dermate breed opgeleid dat zij zich konden plaatsen.

Tijdens het toernooi moesten alle kandidaten negen keer starten. Alle 100m programma’s (rugslag, vlinderslag, schoolslag, vrije slag en wisselslag), van de 200 meter programma’s (alles behalve de vlinderslag en tot slot 400m vrije slag). Het is een zwaar programma en om negen keer maximaal te presteren is niet gemakkelijk. Zowel Sebastian als Matthijs deden het gelukkig heel erg goed. Ze hebben op haast alle programmanummers hun tijd verbeterd, in totaal zo’n 40 seconden totaal. Ze mogen echt trots zijn op hun prestatie. Ter afsluiting van het toernooi kregen de deelnemers een herinneringsmedaille. Voor beide jongens krijgt deze medaille ongetwijfeld een ereplaats in hun kamer. Van harte gefeliciteerd namens alle zwemmers en vrijwilligers van WZK.