Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Stompwijckstraat nu onderdeel curieuze collectie

Wassenaar - De Stompwijckstraat verdween deze zomer na 63 jaar van de kaart en de blokjes sociale woningbouw aan weerszijden (zie foto) zijn inmiddels afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw. Het officiële besluit om de Stompwijckstraat als straatnaam in te trekken was afgelopen dinsdag tijdens de raadsvergadering niet meer dan een hamerstuk. De Stompwijckstraat is daarmee toegetreden tot de curieuze collectie van verdwenen straatnamen in Wassenaar.

Door Jos Knijnenburg

Er zijn in Wassenaar ook wel delen van straten verdwenen waardoor de straatnaam toch in stand kon blijven. Een deel van de Ruigelaan (tussen de Oostdorperweg en de Katwijkseweg) maakte plaats voor de lange start- en landingsbaan van Valkenburg. De Weijermanstraat mag door de bouw van de Amerikaanse School als verbinding tussen de Deijlerweg en de Rijksstraatweg dan zijn verdwenen, het straatdeel in Ter Weer draagt nog altijd de naam van de oud-directeur van de HTM die een cruciale rol speelde bij de komst van de tramverbinding tussen Den Haag, Wassenaar en Leiden. Parallel aan het verdwenen deel van de Weijermanstraat liep de Lijsterbeslaan die nog altijd bestaat, maar niet meer als straatnaam. Meer voeten in de aarde had het verdwijnen van het oostelijke deel van de Zanderijlaan die werd omgedoopt in de Generaal Winkelmanlaan. Niet ver daar vandaan lag tot 1947 de Amazonelaan. Heden ten dage zou dat helemaal niet zo gek niet klinken in een dorp met zoveel paarden en amazones. 

Robert van Lit publiceerde als bijlage in zijn boek over de herkomst en verklaring van de straatnamen in Wassenaar (1989) een register met verdwenen straatnamen. Met recht een curieuze collectie. Want wie weet nu nog waar we vroeger de Galgelaan, de Oprijlaan, de Laan van Burger of de Mastenlaan in het dorp zouden moeten lokaliseren? Oude kaarten bieden een bron van inspiratie voor wie op zoek is naar verdwenen straatnamen. Neem nu de plattegrond van Wassenaar van landmeter S.W. van der Noordaa die in tal van publicaties over het dorp staat afgebeeld. Daarop prijkt een prachtige niet meer bestaande straatnaam als de Wildruster Slag, maar ook de Schelpweg, de Korte Ruigelaan en de Zandhorstlaan, een nog altijd bestaand zandpad dat vanaf de Rijksstraatweg naar het voormalige huis Santhorst voert. 

Het nog altijd bestaande zandpad Hoge Klei is op de kaart uit 1839 niet te vinden, maar wel een ander stokoud zandpaadje, de Knoopslaan. Dat is middenin de Groene Zone nog altijd terug te vinden. Als een boerenpaadje dat vanaf de hoek Oostdorperweg/Hogeboomseweg door de polder richting de Tankval voert. Aan de noordzijde van Duindigt tekende Van der Noordaa in het verlengde van de Zijdeweg de Nieuwe Laan, later ook Zijdeweg genoemd. Helemaal aan de andere kant van Wassenaar ligt overigens al eeuwenlang een zeer landelijk weggetje dat net als de eerder genoemde Zandhorstlaan vanaf de Rijksstraatweg tot over de gemeentegrens met Voorschoten voert en dat curieus genoeg de naam Nieuweweg draagt. De Rijksstraatweg heeft nogal wat verschillende namen gehad. Van Heerweg tot Doedinxlaan. 

Robert van Lit noemt nog meer aanduidingen voor wat heden ten dage de N44/A44 wordt genoemd, waaronder de Zandzee en de Rijnweg. De invalsweg vanuit Leiden richting Wassenaar draagt de naam Ommedijkseweg en dat klinkt als een hele oude verwijzing naar de aangrenzende circa 400 jaar oude polder. Toen deze weg nog op grond van de gemeente Voorschoten lag, kreeg het deel tussen de Haagsche Schouw en de grens met Wassenaar de naam Haagweg. Grote broer Leiden annexeerde in 1966 dit deel van Voorschoten om de bouw van de wijk Stevenshof mogelijk te maken. Leiden had echter al een Haagweg en maakte er de Ommedijkseweg van. Van dubbele namen was in het oude centrum van Wassenaar geen sprake. Vanaf het aloude Dorpsplein liepen de oudste straten van het dorp letterlijk in alle windrichtingen. De Ooststraat werd de Schoolstraat, de Weststraat werd de latere Gang en de Zuidstraat heet tegenwoordig de Langstraat. De allerlaatste poging om een straatnaam te laten verdwijnen is er één met een koninklijk tintje. Het Kerkehout, de toegang tot de gelijknamige wijk, ging ooit als Kerkelaan en Kerkepad door het leven. Het verlengde van Het Kerkehout heeft sinds prinses Margarita de scepter zwaait over de daaraan geadresseerde Kerkewoning een nieuwe straatnaam gekregen, Geen Doorgang.

Foto: Jos Knijnenburg