Foto: PR
Foto: PR Foto:

Wassenaarse Post

Wij ontvangen graag uw ingezonden brieven. De deadline is woensdag 09.00 uur. Wij ontvangen uw bijdrage bij voorkeur per e-mail, maar per post mag ook. Ons e-mailadres is: redactie@dewassenaarsekrant.nl. Ons postadres is: Van Zuylen van Nijeveltstraat 202, 2242 AX te Wassenaar. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden brieven en artikelen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Aanvallen op personen, beledigingen en taalgebruik kunnen redenen zijn om een brief te weigeren. Anonieme bijdragen en open brieven (gericht aan instanties en derden) worden niet geplaatst.

Wassenaar en de fiets
Als enthousiast senior fietser ben ik dol op de mooi en veilige fietspaden in mijn dorp. Er zijn snelle en toeristische paden. Dit is in ons dorp naar mijn mening goed geregeld. In ons dorp zijn er voor de fietser wel een aantal plekken die verbeterd, aangepast, kunnen worden. Ik noem hierbij de oversteek bij de Johan de Witstraat over de van Zuilen. Na een vreselijk ongeluk, hier ter plekke, is er gesproken over een opstelstrook voor de fietsers voor de auto. Net zo als bij het stoplicht bij de Oostdorperweg en de Schoolstraat. Deze is er nog nooit gekomen! Dit nu terzijde. Wat een grote ergernis is zijn de fietsenrekken op verschillende plaatsen in het ons dorp. Ze staan vol met oude en weesfietsen zoals ze genoemd worden door onze politici. De PvdA schreef hier in het verleden als eens over. Omdat deze fietsen er weken, maanden soms jaren staan ben ik een melding gaan maken op de gemeente site. Na enkele dagen kwam er een reactie. Men schreef dat de fietsen er nog goed uitzagen en dus geen wraken waren. Men schreef niet over weesfietsen wat het meldpunt bij de gemeente wel doet. Ik denk dat, zoals in onze omliggende gemeente, dit beleid eenvoudig kan worden opgepakt. Zij hangen labels aan de fietsen en word hierop niet gereageerd worden ze verwijderd. Met deze eenvoudige oplossing zou het dorp er schoner en opgeruimder uitzien en kunnen we van het groen in het dorp meer genieten.

A. Groenewegen

Bladafval
Net als burgemeester Leendert de Lange ben ik ook blij met het vele groen in ons Wassenaar. Maar het groen blijft natuurlijk niet het hele jaar zitten. In de herfst valt het massaal van de bomen en struiken op de grond. Uiteraard. Niets nieuws onder de zon. Waar ik niet zo blij mee ben is dat bladafval blijft liggen. Niet overal. De wegen worden schoongemaakt. En dat moet ook. Maar op veel wandelpaden blijft het gewoon liggen. Na een tijdje zorgen regen en wind ervoor dat het blad zich mengt met zand en wordt alles een vieze glibberige substantie die niet vanzelf verdwijnt. Het wordt alleen maar erger! Dus beste burgemeester zorgt u ervoor dat de wandelpaden weer goed begaanbaar worden? Dan kunnen we allen blijven genieten van onze mooie dorp. Hartelijk dank.

Bert Hassing

Vliegverkeer
Mogen wij blij zijn met de stelling van burgemeester de Lange om Wassenaar als een groot park te zien? Het klinkt liefelijk. De werkelijkheid is anders. We wonen in een dorp met op haar grond 30% Natura 2000 gebied. Dat schept verplichtingen. Door het dorp lopen een paar vitale verkeersaders waar op gezette tijden de verkeersoverlast buitensporig is. Sluipverkeer verziekt het dorpskarakter. Vervolgens hebben we overlast van het luchtverkeer boven het duingebied en het dorp. Dat vliegt zo laag, op zulke onmogelijke tijden en zo frequent dat het apocalyptische associaties op roept. Dat is de huidige situatie. Voordat we Wassenaar als een park op de kaart kunnen zetten lijkt het zinnig om de huidige situatie serieus te nemen. We leven in een democratie. Dat betekent in de praktijk dat we nadat we gestemd hebben als burgers betrekkelijk machteloos zijn en toe moeten kijken hoe de door ons gekozen bestuurders hun partijpolitieke spel spelen. Schiphol en KLM met miljarden coronasteun in bedrijf houden om vervolgens de meest essentiƫle (Europese) afspraken inzake milieubescherming en overlast voor burgers aan hun laars lappen, zoals we in recente publicaties hebben kunnen lezen. Over de verkeerssituatie wordt al veel te lang vergaderd. De vraag is niet of we met een nieuwe realiteit moeten leren leven. De vraag is wanneer het door ons gekozen gemeentebestuur haar verantwoordelijkheid neemt en de verkeersleiding van Schiphol wijst op de Europese regels die verbonden zijn aan vliegen over beschermd natuurgebied en woonwijken. Zodat we ons als burgers met hart voor het milieu niet tot een rechter hoeven wenden om aanspraak te maken op een leefbare omgeving. Voor ons zelf, maar met nog veel meer urgentie voor het duingebied en alles wat daar leeft en groeit.
En dan misschien toch een park?
Lux Buurman