Afbeelding
Foto:

HartvoorWassenaar: Let goed op de financiën

HartvoorWassenaar let om twee redenen heel goed op de financiën. De eerste is dat als je te krap zit, dan doe je als gemeente niet wat je moet doen voor de Wassenaarders. De tweede reden is dat als je de zaken niet op orde hebt, je de schulden ingaat. En uiteindelijk verlies je dan als gemeente je zelfstandigheid. De gemeenteboekhouding is een "politiek instrument", waarmee veel trucs worden uitgehaald. Om onze financiën echt te begrijpen, kijkt HartvoorWassenaar naar de bankstand en wat daar mee gebeurt. Cash liegt niet.

En dan blijkt dat in 2021 het echte tekort bijna €4 miljoen is ondanks de extra verhoging van de OZB-belasting van 15%. En toch wordt trots geroepen: "We hebben een overschot". Hoe kan dat? We geven twee voorbeelden. De gemeente verkoopt twee woningen die €700.000 opleveren. Je mag verwachten dat het banksaldo met hetzelfde bedrag toeneemt. Dat gebeurt niet, want het wordt gebruikt voor lopende uitgaven. Dit is een echt voorbeeld.
De jeugdzorg laat een tekort zien van tussen de €1 en €2 miljoen per jaar. Hoe lossen we dat op? In de gemeenteboekhouding wordt het zo geregeld dat een deel van de kosten uit de reserve wordt gehaald. Ze worden dus niet meegeteld als lasten, maar het geld gaat wel van de bankrekening af. Dus het geld dat uit de spaarpot wordt gehaald wordt niet bij de kosten gerekend. En zo eten we ieder jaar een deel van de reserve op.
Ondertussen wordt er veel te weinig onderhoud gepleegd. En dan gebeurt het dat je voor grote kosten komt te staan. Nieuwe sporthal voor €7 miljoen, ter vervanging. Het Raadhuis wat voor €15 miljoen moet worden gerenoveerd. Maar ook scholen moeten voor miljoenen worden verbeterd. We hebben gevraagd om een planning van alle investeringen. En dan blijkt dat de coalitie (VVD/CDA/D66/LW) tot de conclusie komt dat volgens haar eigen planning eind 2024 onze spaarpot leeg is. Daarna moet Wassenaar geld gaan lenen.
In 2017 was de spaarpot nog €47 miljoen. Plus de verkoop van onroerend goed voor €15 miljoen. In zeven jaar tijd is dus €62 miljoen opgemaakt. Dit is onverantwoordelijk. Ook wordt bijna ieder project veel duurder dan begroot. De renovatie van de molen zou €800.000 gaan kosten. Nu blijkt dat het ruim €1.600.000 wordt. Het onderhoud aan de havenkade zou €2.000.000 kosten. Dat wordt nu €2.700.000.

HartvoorWassenaar wil graag goed voor Wassenaar zorgen. Solide en verstandig. Dat is onze manier.
HartvoorWassenaar, Lijst 2, Henri Hendrickx