Het team achter het boek 'Historisch Wassenaar'. Foto: PR.
Het team achter het boek 'Historisch Wassenaar'. Foto: PR. Foto:

Historische plaatjesactie van Jumbo brengt Wassenaarders samen

Het kan bijna niemand ontgaan zijn want Wassenaar was wekenlang in de ban van de historische plaatjesactie van Jumbo, het bleek het gespreksonderwerp te zijn binnen de Wassenaarse gemeenschap. 

Door Jan Pieter Becker

In een gratis ter beschikking gesteld boek van 66 pagina’s was ruimte voor 175 fotoplaatjes over hoe Wassenaar vroeger was, verdeeld over 15 thema’s. Het sparen van de plaatjes leek een hele klus. Leek, want Wassenaarders bleken zeer vindingrijk om aan nog ontbrekende plaatjes te komen. De plaatjesactie bracht Wassenaarders samen en historische kennis van ons mooie dorp werd al sparend vergroot: buren, vrienden, kennissen, iedereen die maar iets kon betekenen werd benaderd en in deze moeilijke coronatijd gaf het sparen veel mensen een mooi doel, het boek moest immers compleet worden. Jumbo bood uitkomst met een zeer goed georganiseerde en drukbezochte ruilmiddag, vorige week vrijdag in de Warenar waardoor eenieder met een ‘vol’ boek huiswaarts kon keren.

Mark en Truus Blaauw, eigenaren van de Jumbo aan de Luifelbaan, kijken met plezier terug op hun geweldige plaatjesactie. Mark: “Dat het zo’n succes is geworden, dat is natuurlijk fantastisch. Ik had gehoopt dat het aan zou slaan, het was echt een actie gericht op de gemeente waardoor het een spaaractie werd voor een andere doelgroep dan die bij de voetbal- en hockeyplaatjes”. En hij vervolgt: “Het was heel bijzonder te zien en te horen hoe er allerlei WhatsApp-groepjes ontstonden van mensen die elkaar belden en berichtjes stuurden voor ontbrekende plaatjes en dat Wassenaarders massaal contact met elkaar zochten om dubbele plaatjes te ruilen en ontbrekende plaatjes waar dan ook in Wassenaar op te sporen. Leuk dat er ook veel jongeren, al dan niet gesteund door hun ouders, fanatiek plaatjes spaarden”.

Een boek met historische plaatjes was al eerder bij sommige Jumbowinkels geïntroduceerd. Mark: “Toen het concept ook aan ons werd aangeboden, besloten we direct dat wij dat ook in Wassenaar wilden doen. Wassenaar met een rijke geschiedenis was natuurlijk uitermate geschikt voor een historische plaatjesactie. En dan is het een zegen dat Robert en Mariëtte van Lit de inhoud wilden verzorgen. Zij hadden als missie het allermooiste boek samen te stellen en dat is gelukt, samen zijn ze verantwoordelijk voor de teksten en foto’s. We hebben 2750 boeken verstrekt en 525.000 historische plaatjes over Wassenaar laten drukken”.

Ook Robert en Mariëtte van Lit, beiden bestuurslid van de Historische Vereniging Oud Wassenaar, kijken met genoegen terug op deze bijzondere plaatsjesactie. Robert: “Ook wij hadden natuurlijk vooraf geen idee wat de plaatjesactie teweeg zou brengen. Voor Jumbo was het uitgangspunt dat het een boek moest worden met 175 plaatjes. De keuze om die te rubriceren in vijftien hoofdstukken was snel gemaakt en ik ben toen in mijn eigen collectie ansichtkaarten en reproducties op zoek gegaan naar geschikte plaatjes. Mariëtte heeft vervolgens alle geselecteerde afbeeldingen (digitaal) gefotografeerd. We hebben er enorm veel plezier aan beleefd. Bijzonder dat veel Wassenaarders elkaar opzochten om plaatjes te ruilen. Ook onze dochter Mirella deed daaraan mee. Ze had als het ware een soort crisiscentrum waar veel verzoeken om ontbrekende plaatjes werden behandeld en opgelost. De ruilmiddag van Jumbo bracht uitkomst om ieders boek compleet te maken”.