Maximilian Lopes Cardozo met zijn bronzen NK-medaille. Foto: PR.
Maximilian Lopes Cardozo met zijn bronzen NK-medaille. Foto: PR. Foto:

Fantastische prestaties van drie WZK-mannen bij de NK wedstrijdzwemmen

Wassenaar - Het was nog even heel spannend of de Nederlandse Kampioenschappen Wedstrijdzwemmen wel georganiseerd konden worden. Want zou er weer een lockdown komen waardoor de zwembaden dicht moesten gaan? Gelukkig besliste het kabinet dat er tussen 05:00 en 17:00 uur gesport kon worden en dus kon ook de NK doorgang vinden. Weliswaar moesten er de nodige aanpassingen gedaan worden maar er kon op hoog niveau gezwommen worden. Zo startte het programma al om 06:00 uur in de ochtend, moest iedereen uiterlijk 24 uur voor aanvang ‘Testen voor toegang’, moest iedereen voor de ingang van het zwembad ook een antigene test doen en was de deelname beperkt tot een beperkt aan zwemmers. En de fans konden via een livestream de wedstrijd volgen. Maar… er kon gestreden worden om het eremetaal en de titel kampioen van Nederland.

Drie WZK-zwemmers waren extra blij dat de wedstrijd door kon gaan want zij waren bij de snelste zwemmers van het land. De 16-jarige Vilmos Alm had eerder dit seizoen een prachtige tijd op de 100m vrije slag gezwommen en dat was voldoende om geplaatst te worden voor de NK. Het werd zijn eerste optreden bij een NK en dat was best spannend. Coach Izet wist hem goed te begeleiden zodat hij toch een erg goede race kon zwemmen. Zijn eindtijd was een paar honderdsten boven zijn persoonlijk record en dat is een prachtige prestatie.

Tijdens dit toernooi wordt ook de 1500m vrije slag voor de junioren gezwommen. (13-15 jaar). Sebastian Lopes Cardozo had zich geplaatst voor dit programma. Hij had al een mooie inschrijftijd en kon tijdens de wedstrijd zijn persoonlijk record met maar liefst 1 minuut aanscherpen. Hij mag trots zijn op zijn mooie prestatie.

Maximilian Lopes Cardozo had zich voor twee programma’s geplaatst. Allereerst de 50m vrije slag waar hij een hele snelle 22.93 als inschrijftijd had. Het werd een prima race en hij eindigde een heel klein beetje boven zijn inschrijftijd. Hij had zich ook geplaatst voor de 1500m vrije slag, zelfs als derde in zijn leeftijdsgroep. Dat brengt extra spanning met zich mee, want in theorie zijn er dan medaillekansen. Maximilian zwom een goed opgebouwde race en snoepte 5 seconden van zijn persoonlijk record af. Dat is natuurlijk super, maar zijn tijd bleek ook goed te zijn voor een 3e plaats zodat hij vol trots zijn bronzen NK-medaille in ontvangst kon nemen. Hij gaf zelf al aan: “Dit is de mooiste medaille uit mijn zwemcarrière tot nu toe en stimuleert mij om door te gaan met deze prachtige sport”.

WZK feliciteert de drie zwemmers met hun prachtige prestaties tijdens de NK. En een bedankje is op zijn plaats voor Izet Fraanje, in actie als ploegleider van de zwemmers en voor Corine Breed, die als official WZK vertegenwoordigde tijdens dit toernooi.