Foto: Lars Gebraad.
Foto: Lars Gebraad. Foto:

Nienke Brinkman duikt met sensationele marathon onder de WK-limiet

Voorschoten - Voor het eerst in de geschiedenis van Voorschoten'97 heeft een atlete voldaan aan de WK-limiet van de Atletiekunie. Nienke Brinkman volbracht zondag in Valencia de marathon in een sensationele 2.26,34. Hiermee is ze tevens de aanvoerder van de nationale marathonranglijst van 2021 en de derde snelste Nederlandse vrouw ooit.

Vooraf had Brinkman ingezet op de limiet van 2.31,30 voor het EK. Dat ze ook de tijd voor het WK (2.28) zou halen, is geen moment in haar opgekomen. "Het is echt geweldig", vertelde ze een dag na de marathon. "Ik wist dat ik in vorm was, maar heb met deze tijd geen moment rekening gehouden."

Toch ging ze samen met een loopmaatje en Zwitserse trainer weg op een schema van 2.28. "Ik heb veel op dit tempo getraind en toen ging het goed. Het plan was om te kijken hoe lang ik het vol kon houden. Tot kilometer 35 ging het gemakkelijk en relaxt. Ik zat in een grote groep en ving zo weinig wind. Deze groep viel echter langzaam uit elkaar en ook mijn hazen namen gas terug. Ik heb daarom het laatste stuk alles alleen gedaan."
Brinkman kreeg het zwaar, maar kwam niet in de problemen. "Ik nam nog een gelletje, maar dat was er denk ik één te veel. Ik focuste mij op mijn looptechniek om de finish te halen en dat werkte. Ik heb nauwelijks tijd verloren. Uiteindelijk was deel één maar vier seconden sneller dan het tweede deel. Na afloop moest ik wel direct overgeven, haha."

De kersverse nationale marathontopper van Voorschoten’97 denkt dat haar ervaring in de bergtrails van afgelopen zomer heeft geholpen. "Tijdens de finale van de Golden Trail World Series heb ik enorm afgezien. Dat was nog vele malen erger dan in Valencia. Ik denk dat ik daarom nu fysiek en mentaal niet in de problemen ben gekomen."
Na een lang seizoen waarin ze onder andere de Zermatt Marathon, de Chiemgau Trail en La Skyrhune won en als tweede eindigde in het eindklassement van de Golden Trail World Series neemt ze nu wat rust. "Het seizoen was eigenlijk te vol. Het heeft gelukkig goed uitgepakt, en daar ben ik heel dankbaar voor, maar het is nu tijd om gas terug te nemen. Ik wil ten koste van alles blessures voorkomen. De komende twee maanden ga ik low-key trainen en plannen maken voor het nieuwe jaar. Naar het WK wil ik sowieso. Ik kan het nog niet bevatten dat dit echt gaat gebeuren.”