Een groot deel van Wassenaar naar 30 km/h: dat zou de inzet moeten zijn van de gemeenteraad

In de Wassenaarse krant van 3 december jl. spraken wij al onze zorgen uit over het nieuwe verkeersplan. Daarin zou één van de twee noord-zuid verbindingen in ons dorp, namelijk de Jagerslaan, wordt afgewaardeerd naar 30km/h. Het ongewenste verkeer wordt hierdoor niet verminderd maar verplaatst. Voorts heeft deze maatregel een sterk negatief effect op de veiligheid, de geluidsoverlast, de emissies en de bereikbaarheid. Zo liggen meerdere scholen direct aan de routes die het verplaatste verkeer erbij krijgen.

De behandeling van het plan in de Commissie Fysieke Leefomgeving heeft ons nog niet gerustgesteld. Op 2 december jl. werd er uitgebreid gediscussieerd over het verkeersplan en veel commissieleden toonden zich kritisch. In de genoemde commissie werd gelukkig ook aandacht besteed aan de meest voor de hand liggende verbetering van het plan, dat goed is voor het hele dorp. Het gaat om het afwaarderen van alle wegen in de dorpskern inclusief alle doorgaande wegen. Dan kan geheel Noord t/m de Papegaaienlaan naar 30 km/h in navolging van andere gemeenten en landelijk beleid.
Dit voorstel is in een vroeg stadium door KeerVerkeer naar voren gebracht, maar uit het plan gehouden. Sinds het inbrengen van dit voorstel is de teneur in Nederland steeds meer in die richting verschoven en wij roepen Wassenaar op om in die visie mee te gaan. Bovendien is het volgens een nieuw wetsvoorstel straks niet meer nodig om 30 km wegen van drempels te voorzien.

Een belangrijk voordeel van een 30 km/h zone is, naast verbeterde veiligheid en leefbaarheid, het feit dat navigatiesystemen, zodra de N44 even vastloopt, het verkeer door ons dorp stuurt als beter alternatief. Dit algoritme is gebaseerd op de huidige toegelaten snelheid van 50 km/h. Wordt de toegelaten snelheid 30 km/h, dan wordt dit minder snel aantrekkelijk. Dit heeft tal van voordelen: bereikbaarheid, veiligheid, geluidsoverlast, emissies.

Voor het 30 km/h maken van de gehele dorpskern, inclusief alle doorgaande wegen, kunnen de kosten van het aanpassen van de wegen ook worden geïntegreerd met de lopende onderhoudsprogramma’s. Het plan gaat op 14 december naar de raad. Wij hopen dat de raad het plan zal amenderen volgens bovenstaand voorstel en zal kiezen voor Leefbaarheid en Veiligheid voor het hele dorp.

BV Burgwey
BV Backershagen
BV Schouwweg noord
Buurt comité Storm zuid