Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Er liggen nog een paar kooltjes in het vuur voor laatste
gemeenteraadsvergadering

Komende dinsdag 14 december vindt de laatste gemeenteraadsvergadering in 2021 plaats. Naast een hele serie hamerstukken staan er ook nog een aantal “bespreekpunten” op de agenda zoals de herontwikkeling van de draf- en renbaan Duindigt, de Najaarsnota en als uitsmijter het Realisatieplan Verkeersonderzoek. De voorafgaande commissieronde was vorige week bijzonder te noemen.

Door Jos Knijnenburg

De raadscommissie Fysieke Leefomgeving had verleden week maar liefst drie sessies nodig om de hele agenda af te werken. Maandagavond 29 november vormden 12 schriftelijke inspreekteksten (allemaal over Duindigt en het verkeersplan) die aan de agenda waren toegevoegd en een aantal dorsgenoten die digitaal inspraken, de ouverture van een ruim drie uur durend debat. Voor wie de eerdere informatiebijeenkomst over de plannen voor de draf- en renbaan Duindigt had bijgewoond waren de kritische opmerkingen van de omwonenden en gebruikers niet echt een verrassing. De effecten (vooral qua verkeer en veiligheid) van de komst van de Amerikaanse ambassade naar de Zuidrand van Wassenaar waarin de draf- en renbaan al meer dan een eeuw is gehuisvest, leidde eerder tot veel commotie bij de omwonenden.

De komst van de Amerikanen werd ook gevolgd door een ingrijpende reconstructie van de Waalsdorperlaan waaraan ook de draf- en renbaan is geadresseerd. Maar vorige week ging het niet alleen zoals verwacht over de toekomstige ontsluiting en parkeerfaciliteiten van de hippodroom in Zuid. Wat als het project, dat een einde moet maken aan de jarenlange teloorgang op Duindigt, op termijn toch niet rendabel blijkt? De opbrengst van een substantiële hoeveelheid woningbouw, in een eerdere visie van de gemeente nog een taboe, vormt een vitale factor om de plannen financieel op poten te krijgen. Maar wat als het project onverhoopt door de hoeven zakt? Wordt vervolgd op 14 december a.s. 

Na afloop van het debat klokte voorzitter Hans Mulder nog een stief kwartiertje voor de behandeling van het Realisatieplan Verkeersonderzoek. Geen goed idee en dus werd de vergadering over dat agendapunt opgeschort tot donderdagavond 2 december. Het leidde tot een verkeersdebat waarin met name de inbreng van Bernard Menken (VVD) opvallend was. Niet zozeer omdat hij per auto diverse noord-zuidroutes had gereden om de diverse rijtijden te onderzoeken. Maar wel omdat hij zich ronduit boos maakte over bepaalde reacties van mensen “met een bril op vanuit de eigen voortuin”. Menken werd naar eigen zeggen bestookt met “meningen, bezwaren en alternatieven”. De betrokkenheid typeerde hij als “mooi”, maar hij kreeg ook het idee dat een deel van Wassenaar denkt dat “wij alleen maar bezig zijn met bewoners pesten en het dorp vernachelen”. 

Menken ontkende dat men alleen maar een aantal villa’s aan de Jagerslaan wil “pleasen” door op deze veelgebruikte sluiproute een 30 km regime in te stellen. Een maatregel die nadrukkelijk ook in beeld is voor het traject Deijlerweg Oost dat twee schoolzones (Adelbert en ASH) omvat. Menken liet weten dat de VVD niets ziet in een afslag van de A44 ter hoogte van de Maaldrift, omdat een dergelijke voorziening bij filevorming zou leiden tot extra sluipverkeer door Noord. Interessant is de vraag in hoeverre de besluitvorming over het Realisatieplan Verkeer komende dinsdag als bespreekstuk in de raad nog wordt gegarneerd met moties en/of amendementen. Dat gaat zeker niet gebeuren met de uitgebreide tussenrapportage van het college over de restauratie en verbouwing van het interieur van raadhuis De Paauw. 

Zoals gepland boog de commissie Fysieke Leefomgeving zich daar woensdagavond in een aparte sessie over. De stukken maken duidelijk dat Wassenaar na de restauratie van de buitenkant van het pand (zie foto), nog flink in de bus moet blazen om ook de binnenzijde en een waslijst aan monumentale onderdelen in het omringende park in goede staat te krijgen. De totale rekening kan daarbij oplopen tot een kleine 15 miljoen euro. Maar dat bedrag lijkt niet in beton te zijn gegoten. Want Wassenaar kan gaan voor een mooi of een prachtig bestuurscentrum in het iconische monument. Een keuze die die raad met het nodige koopmanschap mede wil te laten afhangen van de hoogte van mogelijke subsidies die de kant van Wassenaar gaan oprollen.