Afbeelding
Foto:

Nieuws voor geluksvogels met een buitenruimte

Wassenaar - Sinds eind november ligt ‘Geluk zit in een Groen Hoekje’ in de boekwinkels. Een tuinboek met een lokaal tintje, want een van de auteurs én de illustratrice wonen in onze groene gemeente. Ook staat in het hoofdstuk ‘de dierentuin’ een druk bevolkte Wassenaarse tuin centraal. Een paar vragen aan auteur Nicolien de Rooij.

Waar gaat het boek precies over?
“Over het vergroenen van je eigen buitenruimte, zoals je tuin, balkon of dakterras. We nemen de lezer mee langs negen fictieve inspiratietuinen, waaronder de speeltuin, de snoeptuin, de kantoortuin, de nieuwbouwtuin en de geveltuin. Een mix van kennis, doe-het-zelf-projecten, tips en interviews maakt het boek interessant voor iedereen die meer wil dan ‘tegel eruit, plant erin’.”

Wassenaar wipte tijdens het NK tegelwippen krap 2500 tegels.
“Ja, top! Tegels wippen blijkt een verslavend leuke bezigheid. Tijdens dit NK zijn in Nederland ruim 1,5 miljoen tegels gewipt. Maar dan? Hoe pak je dat aan, een mooie geveltuin? Welke plant doet het goed op dat schaduwrijke plekje? En die zanderige bodem onder de tegels, hoe komt daar weer een gezond bodemleven? Op die en vele andere vragen geven we antwoord in ons boek.”

Jullie noemen jezelf ‘happy gardeners’. Wat bedoel je daarmee?
“We zijn vooral van het genieten van de planten, de dieren, die zelfgekweekte maaltijd op je bord. Aan bestrijdingsmiddelen doen we niet, ook niet aan schoffelen, spitten of al te overdreven netheid. Dat kun je ‘luinieren’ noemen, maar het heeft wel degelijk een doel. Zo krijg je een gezondere natuur in je tuin.”

Wat verstaan jullie onder ‘de groene revolutie’?
“Steeds meer mensen leven bewust, met oog voor het milieu en hun eigen gezondheid. Sporten, gezond eten, consuminderen, het is allemaal onderdeel van de groene revolutie waar steeds meer mensen zich goed bij voelen. Tuinieren past daarbij. Met een beplante tuin of balkon doe je iets goeds voor de biodiversiteit en voor je eigen fysieke en mentale welzijn. Bovendien spelen groene tuinen een belangrijke rol tegen wateroverlast. In het boek gaan we hier dieper op in.”

Heb je een ultieme tuintip?
“De beste tip voor deze winter: voetjes omhoog en lezen maar! De ideeën gaan vanzelf borrelen als je de mooie beelden ziet en de enthousiaste verhalen uit ons boek leest. Tip twee: kom op 18 december naar bibliotheek Wassenaar. Daar zijn Suzanne en ik van 10.00 – 12.00 uur aanwezig tijdens het spreekuur van de Groene Meent. We beantwoorden je vragen en geven tips over je eigen groenproject. Natuurlijk kun je meteen een exemplaar van Geluk zit in een Groen Hoekje kopen en laten signeren. Het Groene Spreekuur valt samen met de kersteditie van de Puur Natuur Markt. Dus kom tijdens het shoppen vooral even de bieb binnen. Tot dan!”