Gefeliciteerd Silvy! Foto: René de Wit.
Gefeliciteerd Silvy! Foto: René de Wit. Foto: rdw

Silvy van der Velden apetrots op titel
museuminspecteur van het jaar

Kindvriendelijke musea bezoeken en ook beoordelen is Silvy van der Velden volledig toevertrouwd. De 12-jarige Wassenaarse is daarin zo bedreven dat ze vorige week tot museuminspecteur voor het jaar 2022 is uitverkozen. Ze haalde afgelopen maandag zelfs het Jeugdjournaal met een uitzending in het Discovery Museum in Kerkrade. “Ook kreeg ik een VIP-kaart met overnachting met familie in een hotel naar keuze.”

Door Hans Beukema

Silvy won haar prijzen door haar deelname aan een jaarlijkse actie van Museumkids.nl. Dat is een initiatief van de Stichting Museumkaart, waar kinderen op speelse wijze in aanraking komen met de musea in Nederland. Ze bekeek als museuminspecteur- dat zijn museumbezoekers tot en met 12 jaar met een account op museumkids.nl – in een jaar tijd zeker 40 musea met haar familie op leuke en leerzame activiteiten voor basisscholieren. “Een inspectie via de website www.museumkids.nl bestaat uit gesloten en open vragen over het museum. En je kan cijfers geven en foto’s plaatsen. Alle inspecties bij elkaar geven inzicht in wat kinderen van het museum vinden en wat ze graag beter zouden zien.”

Twee jury’s, een met kinderen en een met volwassenen, vonden Silvy’s wijze van beoordelen op basis van een steekproef het beste. “Er waren ook vier andere kinderen in Nederland door Museumkids.nl voor deze prijs genomineerd. Musea op de website van Museumkids gebruiken tips van museuminspecteurs om hun musea nog leuker te maken”, vertelt ze trots. “Ik bezoek sinds mijn tiende al ‘kidsproof’ musea. Je leert er veel. Het Kinderboekenmuseum in Den Haag is mijn favoriet.”

De nominatie voor museuminspecteur vond de Wassenaarse al een onvergetelijk moment. “Museumkids had de juf en mijn klasgenoten van groep 8 vooraf geïnformeerd. Ze hadden het allemaal voor mij geheimgehouden en een speellokaal naast mijn school, de St. Bonifaciusschool, versierd. Op de dag zelf kwamen mensen van Museumkids langs.” Ze kwamen met confettikanonnen en een cameraploeg haar klas binnenvallen En toen mochten we met een schoolbus naar Museum Boerhave in Leiden.”

Silvy kreeg een hele dag vrij van school voor die uitzending van het Jeugdjournaal in het Discovery Museum. Dat museum kreeg van alle museuminspecteurs gemiddeld een 9,2. Dat was het best scorende museum op de website van Museumkids. Zelf geef ik nooit een 10. Er zijn altijd dingen die beter kunnen.” De Wassenaarse hoopt dat ze door haar verkiezing tot museuminspecteur van het jaar kinderen meer belangstelling voor musea kan geven. Ze is precies op tijd winnares geworden. “Alleen kinderen tot en met 12 jaar mochten meedoen. Ik was dus nog net niet oud genoeg.”