Foto: PR.
Foto: PR. Foto:

Presentatie in Museum Voorschoten over het protest tegen de N11-West

Voorschoten - In Museum Voorschoten is de tentoonstelling ‘Het silhouet van Voorschoten, boven en onder de grond’ te zien. De nieuwe Corbulotunnel, onderdeel van de RijnlandRoute, krijgt als ‘ondergronds silhouet’ de nodige aandacht. Tegen de aanleg van deze weg was veel protest. Over de geschiedenis van dit verzet geeft Pieter van Dijken zondagmiddag 12 december een presentatie.

Op de tentoonstelling ‘Het silhouet van Voorschoten’ staan uiteraard de fraaie historische bouwwerken van het dorp in de schijnwerpers: kasteel Duivenvoorde, buitenplaatsen als Berbice en Ter Wadding, de kerken, de Knipmolen en nog veel meer. Maar ook de moderne tijd krijgt de nodige aandacht. Denk aan het appartementencomplex aan het Deltaplein, de nieuwbouwplannen op het terrein van Bijdorp en natuurlijk de Corbulotunnel. Deze nieuwe verbinding tussen de A4 en de A44 is onderdeel van de RijnlandRoute, het grootste infrastructuurproject van de provincie-Zuid-Holland.

De tunnel is er bepaald niet zonder slag of stoot gekomen. Het plan voor een oost-west verbinding, waarmee het verkeer vanuit de Bollenstreek gemakkelijker de rest van het land zou kunnen bereiken, is al meer dan 70 jaar oud. Men had bedacht dat de N11 doorgetrokken moest worden in westelijke richting. Voorschoten zou daardoor in twee delen uiteenvallen, waarbij de wijk Noord-Hofland zou worden afgesneden van de rest van het dorp. Een deel van het park van Berbice zou verdwijnen. Natuurlijk was er veel verzet, om te beginnen van ‘mejuffrouw’ Begeer van Berbice.
De protesten sloegen aan maar daarmee was het plan nog niet van tafel.

Alternatieve voorstellen, zoals de ondertunneling van de Churchilllaan in Leiden, haalden het niet. Lang zag het er naar uit dat de weg zou worden aangelegd via een verdiepte open bak, toch dwars door Voorschoten. Na veel protest en overleg is in 2012 besloten de weg aan te leggen via een geboorde tunnel. Bij de Stevenshof is het, tot teleurstelling van de bewoners, toch een halfopen tunnelbak geworden. 

Pieter van Dijken, bewoner van het N11-West tracé en bestuurder van diverse getroffen clubs, houdt een verhaal over de oorspronkelijke plannen en het verzet. Aansluitend is er een paneldiscussie, met in het panel Stan Dessens en Wim ter Keurs. De presentatie is op zondagmiddag 12 december, aanvang 15.30 uur. Belangstellenden kunnen via de website
museumvoorschoten.nl een kaartje voor de lezing bestellen. De kosten zijn € 8,- per ticket. Bij de ingang vindt een QR-codecheck plaats.