Foto: Jos Knijnenburg.
Foto: Jos Knijnenburg. Foto:

Geboorte van prinses Amalia leidde 18 jaar geleden tot bijzondere taferelen in Wassenaar

Komende dinsdag 7 december wordt prinses Amalia 18 jaar en een dag later neemt zij zitting in de Raad van State. Haar eerste biografie, geschreven door Claudia de Breij, is net verschenen en volgende week is de documentaire ‘Amalia 18 jaar’ op tv te zien, waarin presentatrice Dionne Stax een wandeling door Den Haag en Wassenaar maakt. Want de kroonprinses mag dan in het Haagse Bronovo ziekenhuis ter wereld zijn gekomen, ze groeide op in Wassenaar en het prille begin daarvan leidde tot bijzondere taferelen rondom het ouderlijk huis op De Horsten.

Door Jos Knijnenburg

Enkele weken voor de geboorte van de kroonprinses stuurde de gemeente Wassenaar een brief aan de omwonenden van De Horsten. B&W kondigden daarin aan dat er “passende maatregelen zouden worden genomen om de overlast zoveel mogelijk te beperken”. Wassenaar hield immers rekening met een grote toestroom van media en mensen die bijvoorbeeld een cadeau willen overhandigen. En dat allemaal op en rondom de Raaphorstlaan, de voornaamste toegangsweg tot Eikenhorst.

Op zondagavond 7 december 2003, als het prinsesje nog maar enkele uren oud is, verschijnen er naast alle nieuwsberichten, ook talloze beschouwingen en welgemeende adviezen op de vaderlandse televisie. Naar welke school zal het prinsesje gaan? Hoe zien de fotomomenten er straks uit? De complete opvoeding van de kroonprinses wordt nader beschouwd, tot en met haar formele toetreding tot de Raad van State, die komende woensdag daadwerkelijk zal plaatsvinden.

Op maandag 8 december, daags na de geboorte van het koningskind, is er sprake van een drukte op en rond de Raaphorstlaan, al is van een stormloop geen sprake. Aan de andere kant van De Horsten verschijnen reportagewagens op het parkeerterrein bij de hoofdingang. Maar veel meer dan wat afzettingen is daar niet te zien. Op de Raaphorstlaan verschijnt plotseling een colonne fel oranje auto’s voorzien van het opschrift ‘Oranje boven’. De chauffeur van de voorste wagen weet agenten bij een wegafzetting zover te krijgen dat ze door mogen rijden. Bij de toegang tot de Eikenhorst worden ze opgewacht door een legertje fotografen en camerateams. Het blijkt een stuntje van een verhuurbedrijf dat de kersverse vader Willem-Alexander een auto komt aanbieden. Tevergeefs en daarmee verlaat de complete colonne Wassenaar via de Papeweg (zie foto).

Kort daarop komt een bekende fabrikant de aanwezigen op beschuit met wit-oranje muisjes trakteren. Enkele dames van Red Bull bieden een drankje aan waarvan wordt beweerd dat men er vleugels van krijgt maar iedereen blijft aan de grond. Tot groot vermaak geven de dames met hun Mini bij vertrek een uitgebreide demo achteruitparkeren ten beste. Een paar kinderen die een taart komen aanbieden poseren breed lachend voor de fotografen. Liberaal raadslid en professioneel bakker Niek Kaptein komt een eigen doos met inhoud voor de kersverse ouders brengen, de Gemeente Wassenaar laat een bloemstuk afleveren. Een dame met een oranje kunstwerk wordt uitgebreid op de foto gezet. De fotografen van de bladen stellen met enige spijt vast dat er weinig BN-ers zijn te zien en als door de koude accu’s uit gaan vallen besluit men elders een hapje te gaan eten.

Twee maanden later verschijnen prins Willem-Alexander en zijn echtgenote op tv om vanuit Villa Eikenhorst iedereen te bedanken voor alle reacties en cadeaus, waaronder naast knuffels en heel veel tekeningen ook een zwemvest en schaatsen. Eén van de getoonde geschenken is een straatnaambord (zie foto), dat tot op de dag van vandaag nog in het wandelgedeelte van De Horsten is te vinden.

Foto: Jos Knijnenburg.