Afbeelding
Foto:

VVD Wassenaar: Verantwoorde verduurzaming,
kostenneutraal voor inwoners!

Vanuit het Rijk is aan alle gemeenten gevraagd om te onderzoeken hoe ze in het jaar 2050 CO2-vrij hun woningen denken te kunnen verwarmen. Bij dat onderzoek is gekeken naar bronnen van CO2-vrije warmte en reductie van warmtevraag door isolatie.

Alle stappen moeten voor de inwoner kostenneutraal zijn. De kosten weet je pas als de businesscase doorgerekend is. Die kun je pas doorrekenen als je weet wat de warmtevraag in 2050 is. Die warmtevraag hangt vervolgens af van de mate waarin bestaande woningen tegen die tijd geïsoleerd zullen zijn. En dat is het gevolg van individuele keuzes van woningeigenaren, woningcorporaties en gebouweigenaren. De overheid kan en zal deze partijen op allerlei manieren proberen te bewegen in de richting van verduurzaming, maar uiteindelijk blijft dit een individuele keuze.

Om het makkelijk te maken heeft het Rijk een Standaard opgesteld, die sinds dit jaar ook op het Energielabel weergegeven wordt. Het is de wens dat alle woningeigenaren tot die Standaard zullen isoleren.

Deze Standaard kijkt naar de warmtevraag per vierkante meter van een woning. Er is een onderscheid tussen (spouwmuurloze) vooroorlogse woningen en woningen vanaf 1945. Simpel gezegd is de Standaard gedefinieerd door eerst alle redelijke verduurzamingsmaatregelen te nemen en hier dan ca. 10-25% vanaf te halen, zonder bekeken te hebben hoe dit in de praktijk uitpakt.

Ter geruststelling staat er nog wel bij dat elke individuele maatregel ‘spijtvrij’ moet zijn en dat vooroorlogse woningen niet een (peperdure) gevelisolatie hoeven te nemen.

VVD-raadslid Iwein Borm: “We zijn bang dat die mooie woorden straks niets waard blijken te zijn als isoleren in de praktijk helemaal niet op een kostenneutrale manier tot die Standaard kan”. In Wassenaar is 36% van de woningen vooroorlogs, waarvan het grootste deel ook nog eens in beschermd dorpsgezicht. Daar mag je niet aan de buitenzijde van de gevel komen, en moet er dus woonruimte aan de binnenzijde opgeofferd worden, indien de gevel toch geïsoleerd moet worden.

Vorige week is de Transitievisie Warmte vastgesteld. Dit is het startschot voor de gemeente om samen met buurtverenigingen in de praktijk te gaan kijken wat er qua warmtevraag- en aanbod gedaan kan worden. Het VVD-amendement dat expliciet aandacht vraagt voor de vertaling van modelmatige Standaard naar verduurzaming in de praktijk werd unaniem aangenomen en kreeg zelfs bijval van de wethouder. Zo spant de VVD Wassenaar zich in voor een verantwoorde verduurzaming van ons mooie dorp.

Wilt u ook meedenken of meedoen met de VVD?
Word lid!
Kijk op wassenaar.vvd.nl