Bewoners ontevreden over Verkeersactieplan

14 december wordt de gemeenteraad gevraagd in te stemmen met het Verkeersactieplan. Bewoners van de Lange Kerkdam en ouders van de Herenwegschool, Nutsschool en het Rijnlands Lyceum zijn bezorgd over een aantal van de voorgenomen maatregelen en willen eerst inspraak voordat de raadsleden hun besluit nemen. Het college formuleerde destijds drie problemen die het wilde aanpakken: 1: Gevoel van onveiligheid op drukke wegen.; 2: Weinig ruimte voor langzaam verkeer, en 3: Filevorming op kruispunten in het dorp.
Met het nu voorgestelde verkeersplan blijven alle drie problemen bestaan; sterker nog, de problemen worden vergroot. Door slechts een gedeeltelijke invoering van de 30km-zone, krijgen de vier hoofdwegen nu nog meer verkeer te verwerken; met een hoge snelheid waarbij automobilisten worden ‘uitgedaagd’ om het groene licht nog te halen bij het verlaten van Wassenaar.
Het college heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de gevolgen van het actieplan. Op piekmomenten leidt het voorstel tot een stijging verkeersdrukte van meer dan 40 procent. Dit betekent minder ruimte voor de kwetsbare verkeersdeelnemers (scholieren!) en filevorming op kruispunten. Juist in de ochtend zijn kinderen onderweg naar school. Auto’s en trucks doorkruisen op dat moment massaal de wegen met een snelheid van 50 km/uur. Bij zebrapaden en vrije oversteekplaatsen ontstaan gevaarlijke situaties. De verkeersveiligheid komt hierbij vanzelfsprekend in het geding. Voor bewoners is het hiernaast nu al nagenoeg ondoenlijk om hun uitrit of parkeerplaats te verlaten.
Bewoners en ouders van leerlingen van diverse scholen willen daarom inspraak hebben voordat de raad een beslissing neemt over het voorstel. In het actieplan staat meermaals aangegeven dat het college hecht aan participatie door burgers en belanghebbenden. In de verkennende fase is er een digitale voorlichtingssessie geweest. Echter, nu concrete voorstellen op tafel komen blijft participatie beperkt tot ‘meeweten’.
Het college heeft het alternatief om ook op de vier hoofdwegen 30km in te voeren te snel aan de kant gezet als onhaalbaar. De kosten hoeven niet hoog te zijn bij gebruik van zogenoemde Zone 30-borden, aangezien de infrastructurele maatregelen al aanwezig zijn zoals drempels en plateaus. Een goed ingericht 30km-per-uur-gebied heeft, in vergelijking met 50km-per-uur-wegen, een positief effect op de verkeersveiligheid. Daar komt nog bij dat 30km-wegen het sluipverkeer zullen terugdringen hetgeen ook uit hetzelfde onderzoek van de gemeente blijkt. Daarom de oproep aan de raad: stem niet in met dit Verkeersactieplan!

Bewonerscollectief Lange Kerkdam