Foto: PR.
Foto: PR. Foto:

HSV-Adegeest stoomt trainers klaar voor nieuw seizoen

Voorschoten - Als afsluiter van een bijzonder honk- en softbalseizoen organiseerde HSV-Adegeest een speciale clinic in de zaal: ‘Train de trainer’. Alle (toekomstige) trainers en coaches waren welkom om op 7 november hun kennis over het vak bij te schaven.

Om de clinic kracht bij te zetten huurde Adegeest professionals in, van Stichting Extra Innings. Youri Visser en Marcel Schippers – beide diepgeworteld in de honk- en softbalwereld – namen de leiding op zich.
Maar liefst twintig trainers en coaches hadden zich aangemeld voor deze clinicdag. Dat is veel, zeker als je bedenkt dat Adegeest afgelopen seizoen 18 teams op de velden had staan. Het is dan ook speerpunt van de vereniging om voor elk team goede begeleiding te regelen. Door deze train-de-trainerclinic te organiseren is een oude traditie nieuw leven ingeblazen: jaarlijks van elkaar leren, in combinatie met een bedankborrel.

Trainers en coaches zijn vaak spelers, of ouders van spelers. Lang niet altijd zijn ze opgeleid om training te geven. Hoe houd je rekening met de ontwikkeling van een kind, daag je ze voldoende uit én zorg je ervoor dat sporten leuk blijft?
Kernpunt van de middag: hoe leuker de sport is, hoe langer kinderen blijven plakken. Een open deur misschien, maar tegelijk een principe dat niet altijd in trainingen terug te zien is. Honkbal en softbal zijn explosieve en uitdagende sporten, waarbij lopen, gooien, vangen, slaan, spelinzicht en tactiek belangrijke factoren zijn. Tegelijk zijn dat complexe handelingen, die passen bij een brede motorische ontwikkeling. Daarom brachten de heren van Extra Innings een gigantische tas aan materialen mee de zaal in: ballen van diverse formaten, shuttles, stuiterballen, een stok, paaltjes, matten, ballonnen, een ladder, frisbees: bijna alles kan een bijdrage leveren aan die brede motorische ontwikkeling. Je hoeft bij een honkbaltraining namelijk echt niet alleen met je handschoen en knuppel in de weer te zijn.
Maar het allerbelangrijkste: laat kinderen (en volwassenen) zo veel en zo vaak mogelijk rennen, springen, tossen, gooien, vangen, koppen, slaan, stoten en duiken als maar kan. Uiteindelijk is de sleutel tot een gezonde sportieve ontwikkeling simpel: veel herhaling. Als je dat weet te faciliteren op een leuke en aantrekkelijke manier, dan ben je geslaagd als trainer.

Honk- en softbalvereniging Adegeest bestaat sinds 1986. We bieden onze ruim 200 leden diverse sporten: honkbal, softbal, beeball (voor de spelers vanaf vijf jaar) en slowpitch (mixteam voor recreanten). Iedereen is welkom om een balletje te gooien! Vanaf januari starten onze zaaltrainingen weer. Interesse? Neem dan contact op met
sportzaken@hsv-adegeest.nl