Afbeelding
Foto:

André Potters ziet veel perspectief in fototherapie en fotografieworkshops

Voorschoten - Fotografie is al jaren de grote passie van André Potters. De Voorschotenaar maakte jarenlang foto’s voor deze krant en geeft in zijn werk als sociotherapeut bij zorginstelling Curium-LUMC op parttime basis fototherapie aan jongeren.

Door Hans Beukema

Vanaf januari verzorgt André in boerderij Oud Woelwijck ook fotoworkshops voor mensen, die graag eens op een andere manier naar zichzelf en de wereld om hen heen willen kijken. Of persoonlijk een stap verder wil komen. “Ik laat geïnteresseerden in zeven lessen proeven van verschillende vormen van fotografie. Iedereen kan meedoen. Het gaat er vooral om, hoe je foto’s interpreteert. En hoe jij jezelf in beelden omschrijft. Waarom roept een foto een bepaalde associatie bij mij op? Foute antwoorden bestaan niet. De focus ligt helemaal bij jezelf”, benadrukt de initiatiefnemer van de fotoworkshop ‘Verras Jezelf’. “Een klein voorbeeldje; Iemand, die zichzelf als rotsvast ziet, kan bijvoorbeeld een steen fotograferen. Andere mensen kunnen dat weer anders interpreteren. Het is dan interessant om te bekijken of die persoon dezelfde foto had gemaakt als hij/zij zich afvroeg hoe anderen hem/haar zien. De kracht van de workshop is dat we met persoonlijke opdrachten werken. We bespreken ze allemaal in groepsverband.”

Deelnemers kunnen dus tijdens de workshop prima van elkaar leren en nieuwe inzichten over anderen en zichzelf opdoen. “En ik ook weer van hen. Je hoeft ook niet creatief te zijn of over veel fototechnische kennis te beschikken. Er zijn genoeg andere workshops die zicht juist richten op techniek”, denkt André. De Voorschotenaar nam uitgebreid de tijd, om zijn aanstaande workshop voor zijn toekomstige cursisten te ontwikkelen. “Ik heb veel inspiratie kunnen putten uit mijn werk bij Curium-LUMC. Daar werk ik met jongeren met angst- en depressiestoornissen. Ik ben tevreden over de resultaten van de fototherapie die ik aan jongeren en ouders verzorg. Ik merk dat mensen het juist heel uitdagend vinden om via foto-opdrachten aan het werk te gaan.”

André neemt daarbij een meisje als voorbeeld dat een foto had gemaakt van een broodtrommel met daarin boterhammen met kaas en pindakaas. “Die had ze op een vaste manier geordend. Zij gaf al aan dat zij veel baat heeft bij structuur. En je hoeft echt geen prachtige foto’s te maken.” Mensen kunnen zich via
andre@vertelfotograaf.nl voor de workshop opgeven. “Diverse personen hebben al belangstelling getoond.”

André merkt dat er in Nederland nog weinig met fototherapie wordt gedaan. “Dat vind ik opmerkelijk. Internationaal zijn er steeds meer onderzoeken die aantonen dat het gebruik van foto’s effectief kan zijn, om fotografie met persoonlijke ontwikkeling te combineren. Hopelijk verandert dit snel.”