“Onderwijshuisvesting momenteel op orde, maar financiële risico’s voorzien voor de toekomst”

De onderwijshuisvesting in Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg is nu op orde. Maar de schoolgebouwen moeten in de toekomst aanzienlijk verbeterd worden. En daarbij houden de gemeenten onvoldoende rekening met stijgende bouwkosten. Dit blijkt uit onderzoek, in opdracht van de Rekenkamercommissie voor de vier gemeenteraden.

De gemeenten en schoolbesturen hebben in de afgelopen jaren meer inzicht gekregen in de staat van de schoolgebouwen en de opgave tot 2035. Schoolbesturen kunnen daardoor sneller acties ondernemen. Elke gemeente maakt Integrale Huisvestingsplannen. Ook het algemene beeld van de samenwerking is overwegend positief.
De schoolgebouwen voldoen aan de functionele eisen voor het geven van onderwijs. Tevens lijken zij een redelijke bouwtechnische staat te hebben. Zij voldoen daarentegen in de regel niet aan het programma van eisen ‘Frisse Scholen' (aanwezigheid van gezonde lucht en ventilatiemogelijkheden).

Er is een grote investeringsopgave voor de schoolgebouwen. Dit vanwege vernieuwing ervan, binnenklimaat-problemen, en ambities op het gebied van CO2-reductie en aardgasvrij.

Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van Rijk, gemeenten en schoolbesturen. Maar de vier gemeenten anticiperen daarbij onvoldoende op stijgende bouwkosten.

Bovendien houden Wassenaar en Voorschoten vooraf geen rekening met aanvullende kosten, zoals voor tijdelijke huisvesting en voor verhuizing. En in Voorschoten wordt ervan uitgegaan dat prefab bouwen leidt tot 50% kostenreductie. Deze uitgangspunten leiden tot aanzienlijke financiële risico’s.

De Rekenkamercommissie adviseert de vier gemeenteraden om:
- in begrotingen rekening te houden met stijgende bouwkosten;
- het inzicht te vergroten in de energielabels en het binnenklimaat van schoolgebouwen;
- de lange termijn-opgave (2030-2050) voor duurzaamheid in beeld te krijgen;
- de kennisdeling tussen schoolbesturen te ondersteunen.

Naast deze aanbevelingen zijn voor Wassenaar, Voorschoten en Oegstgeest specifieke aanbevelingen in het advies opgenomen.

Het advies is op 15 november 2021 aangeboden aan de gemeenteraden.