Foto: Eefje Boerhave – Brugmans.
Foto: Eefje Boerhave – Brugmans. Foto:

Voorlichtingsavond Stichting
Duinbehoud voor Lions in boerderij Meijendel

Wassenaar - Jaarlijks zetten de Lions Wassenaar de Pauw zich belangeloos in voor uiteenlopende goede doelen onder het motto ‘we serve’. Tijdens hun maandelijkse bijeenkomsten nodigen zij sprekers uit om zich te laten voorlichten over verschillende maatschappelijke onderwerpen. Ditmaal was het de beurt aan Marc Janssen, directeur van Stichting Duinbehoud. Naast een algemene presentatie over het werk en de toekomstplannen van de stichting, ging Marc in op de actuele zaken die spelen in het duingebied rond Wassenaar.

De dames van de Lions maken zich zorgen over de druk op de natuur door de recreatie in hun woonomgeving. Dit is helaas geen lokaal, maar langs de hele Nederlandse kuststrook een punt van zorg. Tijdens coronatijd is het aantal bezoekers in het duingebied en op het strand enorm toegenomen. Ook mensen van buitenaf of die de stad ontvluchten, ontdekken steeds meer de voordelen van de duinen. Velen nemen ook hun hond mee. Vaak worden de honden ongelijnd uitgelaten met alle schadelijke gevolgen voor de natuur van dien. “Met bebording, de inzet van vrijwilligers, publiciteit en samenwerking met gemeenten en andere instanties proberen we te werken aan oplossingen en bewustwording”, vertelt Marc. “Recreatie en bescherming van de natuur kan heel goed samengaan, mits dat op een verantwoorde manier gebeurt. Kustbewoners informeren, blijft voor Duinbehoud een belangrijke taak. Een voorlichtingsavond als deze draagt daaraan bij. We kunnen dan fysiek uitleggen en laten zien wat er bijvoorbeeld gebeurt als je buiten de paden loopt, waarom braamstruiken het gevolg zijn van stikstofdepositie, maar bovenal wat je zelf kunt bijdragen.”

Recreatie is niet de enige bedreiging. Ook op andere fronten komt Stichting Duinbehoud in actie. In het duingebied van Wassenaar zijn de duinconsulenten de ogen en oren van de stichting. Ze verzorgen duinexcursies, signaleren misstanden en geven advies aan de gemeente en de terreinbeheerder. En als het nodig is, wordt er ook juridisch actie ondernomen. En dat is precies waarin Duinbehoud zich onderscheidt van andere natuurorganisaties, zoals Natuurmonumenten. Duinbehoud is geheel onafhankelijk, heeft geen link met de overheid en gaat verder waar andere organisaties ophouden.
In het gebied rondom Wassenaar speelt veel, zoals natuurherstel na waterwinning, overlast Zwarte Pad, fietspad 240, herinrichting vallei Meijendel, wettelijke bescherming Harsten Hoek en nieuwe projecten in de binnenduinrand. Dat het werk van Duinbehoud daarom nodig blijft was iedereen het unaniem over eens. Men ging naar huis met veel stof tot nadenken en met een mooi exemplaar van het tijdschrift DUIN op zak.

Tekst: Eefje Boerhave – Brugmans.