Foto: PR.
Foto: PR. Foto:

‘Allerheiligen’ herdacht in
orgelconcert van Rijk Jansen

Wassenaar - Op zaterdag, 27 november om 16.00 uur, geeft de cantor-organist van de Dorpskerk, Rijk Jansen, een orgelconcert in de Dorpskerk. Het tonen van een QR-code bij de ingang is noodzakelijk. Toegang: Vrij. Na afloop is er een open-deur-collecte.
Rijk laat zich bij dit concert leiden door de tijd van het jaar: ‘Allerheiligen’ op 1 november, ‘Eerste Adventszondag’, 28 november, ‘Sinterklaas’, 5 december en ‘Vierde Adventszondag’, 18 december. Daarbij komt een breed scala aan componisten aan de orde. Uit de 17e eeuw (Van Noord, Lübeck, Bruhns, Vivaldi/Bach), en uit de 20e eeuw (Van Ootmerssen, Langlais, Demessieux en De Wolf).
Van Noord was organist van de Nieuwe Kerk in Amsterdam, Bruhns, de beste leerling van Buxtehude, Van Ootmerssen, organist van de Amsterdamse Waalse Kerk, Langlais, leraar van veel Nederlandse organisten, Demessieux, beste leerling van Marcel Dupré en Wolf, hoofdvakdocent in Amsterdam en Den Haag en leraar van onder andere George Stam, Albert de Klerk en Adriaan Engels. Bach bewerkte een groot aantal werken van Vivaldi, zoals het zaterdag te horen is in een bewerking voor vier violen en vier clavecimbels en van De Wolf een prachtig ‘Passacaglia, koraal en fuga’ over gezang 17.
Rijk Jansen ontving zijn opleiding als organist onder andere aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en won diverse prijzen op Internationale Orgelconcoursen. Hij is in den lande bekend als begeleider en orgel- en pianosolist en was acht jaar voorzitter van de Vereniging van Kerkmusici.