In verband met de vernieuwbouw van de Albert Heijn op het Stadhoudersplein werd er op het grasveld aan de Hofcampweg een tijdelijke supermarkt gebouwd. Een deel van het grasveld werd destijds geplaveid met betonplaten. Op de foto uit mei 1999 is op de achtergrond een glimp van het oude Gezondheidscentrum zichtbaar. Foto: Jos Knijnenburg.
In verband met de vernieuwbouw van de Albert Heijn op het Stadhoudersplein werd er op het grasveld aan de Hofcampweg een tijdelijke supermarkt gebouwd. Een deel van het grasveld werd destijds geplaveid met betonplaten. Op de foto uit mei 1999 is op de achtergrond een glimp van het oude Gezondheidscentrum zichtbaar. Foto: Jos Knijnenburg.

Het grote grasveld aan de Hofcampweg krijgt met ‘G. van Barneveldpark’ een betekenisvolle naam

Algemeen

Komende maandagavond 29 november bespreekt de raadscommissie Fysieke Leefomgeving het besluit van B&W om het grote grasveld dat wordt omsloten door de Hofcampweg, de Ernst Casimirstraat, het Havenkanaal en de Johan de Wittstraat, de naam ‘G. van Barneveld Park’ te geven. Het veelal als ‘Hofcampveld’ aangeduide grasveld krijgt hiermee een officiële naam, die verwijst naar de voormalig gemeente-ontvanger Geesbert (Gé) van Barneveld (1908 – 1944), wiens verzetsactiviteiten tijdens de Tweede Wereldoorlog zouden leiden tot zijn arrestatie en deportatie, waarna hij in een concentratiekamp aan ontberingen en uitputting overleed.

Door Jos Knijnenburg

In deze krant is herhaaldelijk aandacht besteed aan het historisch onderzoek van auteur Peter Knijnenburg (1945) naar het verzetswerk van Geesbert van Barneveld. Een ontmoeting met diens zoon Guus, die vertelde dat de gemeente Wassenaar kort na de oorlog een toezegging zou hebben gedaan om een straat in Wassenaar naar zijn vader te noemen maar die belofte nooit inloste, vormde voor Knijnenburg het motief om hier onderzoek naar te doen. Het leidde afgelopen juli tot een rapport van bijna 200 pagina’s. Peter Knijnenburg bracht daarmee niet alleen het verzetswerk van Geesbert van Barneveld in beeld, maar toonde na uitputtend archiefonderzoek ook aan dat Wassenaar daadwerkelijk nog een ereschuld zou moeten inlossen.
Zoon Guus, die een boek schreef over de tragiek van zijn vader en diens nabestaanden, overleed op 4 april jl. hetgeen Peter Knijnenburg nog meer motiveerde om de feiten boven water te krijgen en de gemeente te bewegen om alsnog een blijvende herinnering aan Van Barneveld te realiseren.
In het boek ‘Toen hun jeugd stopte’ (2020) van Peter Knijnenburg staat een foto van de plaquette die in 2012 in de voormalige werkkamer van Geesbert van Barneveld in Raadhuis De Paauw werd onthuld.
Een straatnaam wordt het dus niet, maar wel krijgt het grasveld aan de Hofcampweg zijn naam. Het huidige bouwbeleid in Wassenaar, dat vrijwel uitsluitend bestaat uit inbreiden in plaats van uitbreiden, maakt dat de toevoeging van nieuwe straatnamen in Wassenaar een zeldzame exercitie is geworden. Het is echter ook mogelijk om andere plekken zoals rotondes, bruggen en tunnels, een bijzondere naam te geven. Nog aardiger is, dat elke ingezetene van het dorp een - uiteraard gemotiveerd - voorstel aan B&W kan doen voor een naamgeving. Oud-GroenLinks-fractievoorzitter en begenadigd schrijver Antoon Claassen diende in 2009 met succes een initiatiefvoorstel in om het viaduct over de Landscheidingsweg te vernoemen naar M. Gerrit Jan van Heuven Goedhart, oud-vluchtelingen commissaris van de VN.
Met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog zijn er de afgelopen decennia meer fysieke herinneringen aan de bezettingsjaren aan de openbare ruimte in Wassenaar toegevoegd, waar net als de recente research door Peter Knijnenburg een lange periode van grondig onderzoek aan vooraf is gegaan. Het meest aansprekende voorbeeld is natuurlijk het drama dat zes Franse commando’s aan de Wassenaarse Slag in de nacht van 27 op 28 februari 1944 overkwam. Nadat in 1984 de Franse minister van Defensie Hernu zijn Nederlandse collega De Ruiter tijdens een herdenking hier over aansprak, kwam er een onderzoek naar de lotgevallen van het zestal op gang. Dat leidde niet alleen tot een boek en een gedenksteen bij het strand, maar ook tot een jaarlijkse herdenkingsceremonie.
Over research gesproken, vijf jaar duurde het onderzoek dat niet alleen leidde tot het boek ‘Wassenaar in de Tweede Wereldoorlog’, maar ook tot een bijzonder archief met oorlogsmateriaal van de ‘Stichting Wassenaar ’40 - ‘45’ dat aan de gemeente werd overgedragen en daarmee veiliggesteld voor toekomstig onderzoek. Inmiddels zijn eveneens na jarenlang speurwerk alle Wassenaarse oorlogsslachtoffers in een Gedenkboek vereeuwigd dat na de interne renovatie van Raadhuis De Paauw een passende plek zal krijgen.
Een nieuw project betreft de plaatsing van Struikelstenen (Stolpersteine) in Wassenaar. Stenen met daarop een messing herdenkingsplaatje die worden aangebracht in het plaveisel voor adressen waar slachtoffers van de vervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gewoond. De Historische Vereniging Oud Wassenaer heeft op haar site
(wassenaartoen.nl) achter de button ‘2e Wereldoorlog’ veel informatie over ons dorp in oorlogstijd digitaal toegankelijk gemaakt.