Foto: René de Wit.
Foto: René de Wit. Foto: rene

Bewoners Oostdorperweg-Noord onaangenaam verrast door geopperde verplaatsing milieustraat

Enkele bewoners van de Oostdorperweg-Noord (tussen de Kokshoornlaan en de Hogeboomseweg) hebben de leden van de gemeenteraad laten weten verbijsterd te zijn over de in de Beperkte Gebiedsvisie Groene Zone geopperde verplaatsing van de milieustraat aan de Hogeboomseweg naar een terrein van de firma Van den Dool. Een artikel in deze krant van 5 november jl. over een commissiedebat waarin hierover melding werd gemaakt, heeft bij de naaste buren van de beoogde reactie ‘een bom doen ontploffen’, zo schrijven de bewoners van de Johanneshoeve mede namens hun buren in een inspraakreactie doe op de agenda van de raadsvergadering van afgelopen dinsdagavond stond. De vergadering liep zodanig uit, dat het onderwerp pas woensdagavond kon worden besproken.

Door Jos Knijnenburg

De raad vergaderde dinsdag en woensdag voor het eerst sinds enige tijd niet in de raadszaal, maar weer volledig digitaal waarbij de raadsleden via de computer vanuit huis deelnamen.

De bewoners van de Johanneshoeve wijzen de raad op de huidige verkeerssituatie op de Oostdorperweg Noord ‘43 cm smaller dan de Jagerslaan’ waar men bij tegenliggers, en zeker als er een vrachtwagen nadert, standaard de berm in moet. Nu gaat dat nog, maar met een stoet auto’s op de Oostdorperweg op weg naar de milieustraat gaat men niet akkoord. Daarbij wordt verwezen naar een eerder plan waarin in termen van een rustiek weggetje werd gesproken. Ook de eigenaar van de nabijgelegen Oostdorperhoeve schrijft aan de raad dat hij door de berichtgeving in de krant attent werd gemaakt op de plannen voor de mogelijk verplaatsing van de milieustraat binnen de Groene Zone. Hij beschrijft nauwlettend de verkeersbewegingen naar en vanuit de huidige milieustraat aan de Hogeboomseweg en vraagt zich af wat een verhuizing naar de Oostdorperweg voor de situatie daar betekent. Beide briefschrijvers tonen zich uitermate verbolgen dat ze als direct belanghebbenden niet van de voornemens in de Beperkte Gebiedsvisie in kennis zijn gesteld.

Tijdens de raadsvergadering van afgelopen woensdagavond werd een door de VVD, Fractie Mulder, CDA en D66 ondertekend amendement aangenomen. De raad heeft daardoor niet ‘ingestemd’ met de Beperkte Gebiedsvisie Groene Zone, maar deze ter kennisname aangenomen. Dat lijkt misschien op het eerste gezicht van ondergeschikt belang, maar het kan grote gevolgen hebben zoals we eerder zagen bij een ‘verkenning’ van de ruimte tussen Wassenaar en Valkenburg (IRV) waarin een omstreden waslijst met uit te plaatsen functies was opgenomen. De Beperkte Visie Groene Zone gaat nu het traject in van ‘consultatie, participatie en inspraak’ zoals dat in het amendement wordt genoemd en pas na de eventueel wijzigingen die dat oplevert, wordt het geheel opnieuw ter instemming aan de raad voorgelegd.

Degenen die hun mening over de Beperkte Gebiedsvisie willen ventileren, dienen er rekening mee te houden dat de raad met genoemd amendement er nu reeds al het een en ander aan heeft veranderd. Zo zullen alle nieuw ingetekende bouwvlakken, zoals die van de uitbreiding van de Amerikaanse School op landgoed Deijlerhoeve, uit de beperkte visie worden gehaald. Dit omdat die volgens de tekst van het amendement kunnen leiden tot ‘onnodige onduidelijkheid, verwarring en verwachtingen’. De passage over de mogelijk verplaatsing van de milieustraat van de Hogeboomseweg naar de Oostdorperweg is ook gewijzigd. ‘Uitplaatsing van de milieustraat Avalex is een logische en wenselijke ontwikkeling. Indien deze functie geïntegreerd kan worden bij het gevestigde recyclingbedrijf aan de Oostdorperweg, is uitbreiding ter plaatse bespreekbaar’, aldus de tekst van het amendement.

Een alternatief amendement van Bart Boon (Lokaal Wassenaar) waarin werd verwezen naar de in januari aangenomen motie om (alleen) een beperkte gebiedsvisie op te stellen voor het gebied Ammonslaantje / Maaldrift, werd bij stemming verworpen. Het leidde aan het einde van bijna twee uur durende debat tot de jammerlijke conclusie van Aart van Sloten (GroenLinks) dat er sprake is van een verdeelde raad voor wat betreft de Groene Zone.