Foto: PR.
Foto: PR. Foto:

Presentatie over de nieuwe Corbulotunnel in Museum Voorschoten

Voorschoten - In het museum is nu de tentoonstelling ‘Het silhouet van Voorschoten, boven en onder de grond’ te zien, met een leuke speurtocht voor de kinderen. Een medewerker van het informatiecentrum RijnlandRoute geeft woensdag 24 november een presentatie over de Corbulotunnel in het museum.

Op de tentoonstelling ‘Het silhouet van Voorschoten’ zijn de schijnwerpers gericht op de markante objecten in de openbare ruimte, de bouwkundige parels van het dorp - doorgaans gebouwen met een duidelijk silhouet. Het gaat dan bijvoorbeeld om de buitenplaatsen Berbice en Ter Wadding, het Gemeentehuis, de Knipmolen, de vier kerken van het dorp, en huize Bijdorp met de kloosterkapel. De Voorstraat met de bijzondere en gevarieerde bebouwing is het historisch hart van Voorschoten en staat daarom ook centraal op de tentoonstelling. Maar niet alleen het oude, ook het nieuwe komt aan bod. Er is een grote bouwtekening van het appartementencomplex aan het Deltaplein, en foto’s van de opening. Tot slot krijgt de bezoeker iets bijzonders voorgeschoteld: een ondergronds silhouet. Dat is de Corbulotunnel, de nieuwe verbinding tussen de A4 en de A44.

De tunnel duikt bij Vlietland onder de Vliet, kruist de Leidseweg, en gaat (onderlangs) precies tussen de Zilverfabriek en Berbice in, verder onder de sportvelden en de spoorlijn door en ziet tenslotte bij de Stevenshof weer het daglicht. Een gigantisch project, dat met recht een technisch hoogstandje kan worden genoemd. Op de tentoonstelling is een fraai model van de tunnel te zien, gemaakt door creatieve medewerkers van het museum. Een tunnelbuis, op twee plekken opengewerkt, doorsnijdt de grondlagen van onze streek. Het begint bij het veen bij Vlietland, gaat vervolgens tot 32 meter onder NAP door de zandlagen die gevormd zijn tijdens de ijstijden, en eindigt bij het veen van de Stevenshof. Het model loopt op de werkelijkheid vooruit, want er zijn al auto’s in de tunnel te zien!

De Corbulotunnel is onderdeel van de RijnlandRoute, het grootste infrastructuurproject van de provincie Zuid-Holland. Hans Wijn, werkzaam bij het informatiecentrum van de RijnlandRoute, geeft in het museum een presentatie over de tunnel op woensdagochtend 24 november, om 10.30 uur.

Belangstellenden kunnen via de website museumvoorschoten.nl een kaartje voor deze presentatie bestellen. De kosten zijn € 8,- per ticket. Op de website is ook meer informatie te vinden.