Na de sluiting van het Marinevliegkamp Valkenburg is er ook boven de Groene Zone soms sprake van nieuwe soorten vliegverkeer, zoals deze gemotoriseerde parachutes of snorvliegers, die op bepaalde hoogtes klinken als buitengewoon irritante bromvliegen. Foto: Jos Knijnenburg.
Na de sluiting van het Marinevliegkamp Valkenburg is er ook boven de Groene Zone soms sprake van nieuwe soorten vliegverkeer, zoals deze gemotoriseerde parachutes of snorvliegers, die op bepaalde hoogtes klinken als buitengewoon irritante bromvliegen. Foto: Jos Knijnenburg. Foto:

Geplande vaststelling bestemmingsplan Valkenhorst vóór gemeenteraadsverkiezingen ‘hoogst onzeker’

Het streven van buurgemeente Katwijk om nog voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2021 het bestemmingsplan voor Valkenhorst vast te stellen is volgens B&W van Katwijk ‘hoogst onzeker’, zo schrijven zij in een brief die vorige week maandag aan minister Ollongren en staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is gezonden. B&W van Wassenaar stuurden de brief een dag later, slechts voorzien van een kort ‘kattenbelletje’, door aan de raadsleden.

Door Jos Knijnenburg

Het dreigende uitstel wordt veroorzaakt doordat het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) als grondeigenaar en het Bouwfonds Gebiedsontwikkeling (eigenaar van stikstofrechten) eerder deze maand de deadline niet hebben gehaald om een overeenkomst te sluiten over de uitruil van stikstofrechten ten behoeve van de bouwgrond. “Het risico op verdere vertraging in het vaststellen van het bestemmingsplan door de gemeenteraad van Katwijk is zeer groot en dat is niet uit te leggen aan de woningzoekende”, zo schrijft het Katwijkse college die de minister en staatssecretaris vragen om te bewerkstelligen dat er deze week, waarbij 18 november (gisteren) als deadline wordt aangehouden, met de RVB een oplossing voor de stikstofsaldering uitkomt. De datum 18 november wordt genoemd omdat Katwijk in de brief aankondigt dat zij hoe dan ook de bestemmingsplanprocedure wil doorzetten door dan de voorlichting daarover op te starten. Een nobel streven dat wordt gevoed door de verantwoordelijkheid voor ‘snelle woningbouw’. Daarvoor dient dan ook wel het bestemmingsplan voortvarend te worden vastgesteld, maar dat kan pas als het uitvoerbaar wordt geacht en daarbij heeft het stikstofprobleem de hoogste prioriteit.

Medio augustus leek er nog geen vuiltje aan de lucht. Een onafhankelijk adviesorgaan concludeerde toen dat Katwijk de extra uitstoot van stikstof door de bouw van 5.600 woningen op een deugdelijke wijze wil compenseren. Cruciaal waren de opkoop van stikstofrechten van twee agrarische bedrijven en een glastuinbouwbedrijf nabij het oude vliegveld. Belangenorganisaties die waken over de natuur in het aanpalende Katwijks / Wassenaarse duingebied waarschuwden toen ook al dat de berekeningen niet klopten. Katwijk schrijft nu dat er ‘vrijwel zeker’ aanvullende maatregelen moeten worden genomen en wijst daarbij op de effecten van verkeer nabij natuurgebieden. Hierbij komt de afwaardering van het verkeer op de provinciale N441 (de Katwijkseweg in Wassenaar en de Wassenaarseweg in Katwijk) nadrukkelijk in beeld. Een belangrijk punt in de uitgebreide zienswijze die Wassenaar deze zomer indiende tijdens de ter visielegging van het bestemmingsplan Valkenhorst.

De zienswijze van Wassenaar is veel meer dan alleen een oordeel over het uitgebreide bestemmingsplan. Wassenaar heeft geheel in lijn met eerder gemaakte afspraken, nadrukkelijk aangekondigd haar goedkeuring aan een ophoging van het woningbouwprogramma van 5.000 naar 5.600 woningen te koppelen aan voorwaarden. Die omvatten niet alleen het verkeer, maar ook een aantal voorwaarden die direct raken aan de omvang en kwaliteit van de Groene Zone. Wakker Wassenaar constateerde dat het opgestelde bestemmingsplan geen garanties bevat over de inrichting van de randen van het gebied. En dat terwijl eerder bestuurlijk was afgesproken dat het grensgebied zacht en landschappelijk wordt ingekleed.

Naast de brandbrief van Katwijk aan minister Ollongren en staatssecretaris Knops, stuurde B&W van Wassenaar vorige week ook de brief door die gedeputeerde Anne Koning ook op 8 november aan hetzelfde duo heeft gestuurd met dezelfde boodschap. Koning noemt daarin expliciet de geplande datum van 17 februari 2022 voor de vaststelling van het bestemmingsplan. Hoe hoog de nood is blijkt uit de stelling van de gedeputeerde dat planonderdelen van Valkenhorst ‘mogelijk' worden afgesteld en dat er de komende jaren niet of veel minder wordt gebouwd.