Foto: Jos Knijnenburg.
Foto: Jos Knijnenburg. Foto:

Amerikaanse School droomt over toekomst terwijl
de naaste buren al klaarwakker zijn

Afgelopen zaterdagmorgen waren de omwonenden van de Amerikaanse School (ASH) te gast op de twee bestaande locaties van de school, het Early Childhood Center oftewel de voormalige Boerderij Ter Weer, en de campus aan de Deijlerweg. Tussentijds kon de buurt voor het eerst een kijkje nemen op de Deijlerhoeve, het recent door de ASH aangekochte landgoed waarop de school in de nabije toekomst haar accommodatie wil gaan uitbreiden.

Door Jos Knijnenburg

Het programma begon met een rondleiding door het Early Childhood Center. Dankzij enkele hoosbuien waren alle buren bij aankomst al klaarwakker. In kleine groepjes werden de belangstellenden rap door het complex heen geloodst, waar ongeveer 180 ‘students’ van enkele turven hoog onderwijs genieten. Op een soort kleuterschool die qua sfeer, ontwerp en uitstraling bijzonder is te noemen. Eenmaal in en op het complex is pas goed zichtbaar hoe met het uitgekiende ontwerp de school, die deels half verdiept is, een schaal heeft gekregen die aan de buitenzijde doet denken aan een boerderij met bijgebouwen. Onder de opkamer in voormalige woonvertrekken van de laatste generatie Bos die hier generaties lang boerde, ligt nog altijd een kelder waarin getuige de drinkbakken ooit vee heeft gestaan. Verrassend is te horen hoe de in 2014 opgeleverde gebouwen, deels voorzien van zonnepanelen en destijds qua duurzaamheid ‘state of the art’, naar de huidige maatstaven alweer een stevige upgrade nodig zouden hebben om echt ‘energieneutraal’ te worden.

Na afloop van de rondleiding door naar het tweede onderdeel van het programma, een kijkje op de Deijlerhoeve. Tussen 1970 en 2020 het domein van projectontwikkelaar en paardenliefhebber Martin Rademakers. Hij droomde van wat hij tegenover schrijver dezes omschreef als een ‘woonpark’ met een handjevol villa’s aan de randen van het complex, waarvan er uiteindelijk twee in de vorm van ‘bedrijfswoningen’ werden gerealiseerd. De thans leegstaande opstallen van de manege die grotendeels worden gesloopt, bleven ook zaterdag hermetisch gesloten. Een bezoekje aan wat de Amerikanen op de site van de ASH al duiden als de toekomstige ‘Deijlerhoeve Campus’ toont wel een uitgestrektheid die veel minder wordt ervaren als men er omheen loopt. Het er pal naast gelegen Adelbert College is vanaf het landgoed volledig onzichtbaar. Landschapsarchitect Lodewijk Baljon wijst met brede gebaren naar de plekken waar de ASH middels twee los van elkaar staande gebouwen wil gaan uitbreiden, maar dat is ter plaatse in deze oase van rust voor veel buren nog nauwelijks voor te stellen.

En dan via een wandeling over de lange met berken omzoomde oprijlaan door naar de hoofdschotel van deze zaterdagmorgen. De presentatie van de plannen van de ASH op de ‘main campus’ tussen de Deijlerweg en de Rijksstraatweg. Tot eind jaren tachtig weiland en ook het domein van de familie Bos die langs het verlengde van de huidige Weijermanstraat beschikte over een flinke koeienstal. De buren werden na een gecombineerde Covid en ID-check opnieuw getrakteerd op een korte rondleiding door het gebouw, die eindigde in een glazen atrium waar de koek en zopie gereed stonden. De regen had intussen plaatsgemaakt voor de zon, met als gevolg dat de op een scherm geprojecteerde ASH-droom over de Deijlerhoeve wel erg overbelicht overkwam. Op zich geen ramp voor wie eerder de presentatie aan B&W en de raadsleden op internet zag, want daaraan waren de beelden ontleend. ASH-directeur Joel Courtney Lowe, legde uit dat men de Deijlerhoeve heeft aangekocht ‘to secure the oppertunity’. In goed Nederlands, de grond van je buurman is maar één keer te koop. Lodewijk Baljon, wiens gerenommeerde landschapsarchitectenbureau ook is betrokken bij de ontwikkeling van Valkenhorst, legde uit hoe men op het grootste deel van de nieuwe campus, zoals de weilanden aan het Ammonslaantje (zie foto), wil inzetten op een verbetering van de biodiversiteit. Zijn uitgebreide betoog over bloemen en bijen liet onverlet dat een directe buurman zich afvroeg, “hoe lopen de hazen?” Wat gebeurt er met de Deijlerhoeve en de buurt als de ASH de Deijlerweg oversteekt? De (openbare) planologische discussie daarover is inmiddels van de kant af met de Beperkte Gebiedsvisie Groene Zone. Cruciaal daarin is niet alleen de opstelling van de Gemeente Wassenaar, maar ook de rol van de Provincie die dit deel in Noord ziet als onderdeel van een dorpsrand, die voor verbetering vatbaar is. “Ze zeggen niet: het kan niet, maar je moet het goed doen”, zo taxeerde Baljon de kans op nieuwbouw op de Deijlerhoeve.