Het doek is gevallen voor de UVV Wassenaar. Foto: Archief DWK.
Het doek is gevallen voor de UVV Wassenaar. Foto: Archief DWK. Foto:

Het einde van de UVV Wassenaar

Na 65 jaar is er een einde gekomen aan de activiteiten van de UVV Wassenaar - een periode waarop met veel plezier en genoegen kan worden teruggezien. De tweedehands kledingbeurzen van de UVV waren ruim 50 jaar een begrip in Wassenaar en omstreken.

In mei 1945 werd de Landelijke Unie van Vrouwelijke Vrijwilligers opgericht en vijf jaar later de afdeling Wassenaar. De UVV-dames bezochten de ‘ouden van dagen’ veelal thuis, totdat het idee ontstond om een heuse sociëteit te stichten. In 1963 huurde de UVV een ruimte bij het Rode Kruis Plein 22. Naast de soos waren de werkzaamheden van de UVV toen onder andere: inzamelen melkcapsules, handenarbeid en vervoersdiensten om ouderen naar de arts / het ziekenhuis te brengen, cursus zelfbescherming, et cetera.
Door het sociale contact ontdekten de UVV-dames, dat de ouderen niet meer kookten en zodoende bijna niet meer ‘warm' aten. Prompt regelde de UVV de dienst Tafeltje-Dekje. In het Sophiekehuis werden de maaltijden bereid en de UVV-dames brachten deze rond. Deze contacten brachten aan het licht dat er behoefte was aan veel meer activiteiten zoals zang, toneel, handwerken, taallessen en gymlessen, gegeven onder professionele begeleiding. Op steeds meer terreinen breidde het UVV-werk zich uit en verzorgde hulp en aandacht in verpleeg / verzorgingshuizen in Wassenaar en Bronovo.
Aangezien de subsidie van de gemeente toen al te gering was voor het financieren van de activiteiten, werd eind jaren zestig de oplossing gevonden in het houden van een kledingbeurs in de toenmalige Zijllaankerk.
De maatschappij beweegt constant en de UVV bewoog mee. Taken verdwenen, nieuwe projecten werden gestart. De kosten hiervan werden gedekt door de inkomsten van de kledingbeurs.
In 1978 werd de Stichting UVV Wassenaar opgericht. In 1981 werd verhuisd naar Kerkstraat 14, in 1986 naar de Warenar en uiteindelijk in 2006 naar het Van Heeckerenhuis waar de UVV samen met het Rode Kruis een gedeelte van de begane grond betrok. De Kledingbeurs werd tweemaal per jaar een driedaagse happening, een groot succes.
Het Rode Kruis moest helaas verhuizen en de UVV kon hun zaal niet meer gebruiken. In september 2019 was de allerlaatste kledingbeurs en stopte ook de inkomstenbron van de UVV. Besloten moest worden alle activiteiten per 1 augustus 2021 te staken.
Met de bedragen uit de opgebouwde UVV-reserves zijn vele Wassenaarse vrijwilligersorganisaties blij gemaakt.
Het doek is gevallen voor de UVV Wassenaar, de mooie herinneringen blijven!