Afbeelding
Foto:

Politieberichten

Stijgend aantal aangiftes van bankhelpdeskfraude in Wassenaar

Wassenaar – Er komen steeds meer aangiftes binnen op politiebureau Wassenaar van slachtoffers van bankhelpdeskfraude. In deze vorm van oplichting doet een persoon zich voor als een medewerker van de bank en maken zelfs gebruik van het officiële telefoonnummer van de bank. De financiële en emotionele gevolgen van online oplichting zijn vaak groot. 

Oplichters richten zich vooral op 50-plussers. Het slachtoffer wordt door het nummer van de bank gebeld en krijgt te horen dat zijn of haar bankpas vervangen moet worden, omdat criminelen bezig zijn om geld van de rekening te halen. De ‘bankmedewerker’ zegt dat de bankpas opgehaald wordt en dat de pincode klaar moet liggen. Deze oplichters komen vaak vriendelijk over. Door slachtoffers wijs te maken dat hun spaargeld in gevaar is, weten ze hen zo ver te krijgen bankpassen en pincodes weg te geven. Vervolgens halen de oplichters zelf de pas en pincode op, waarmee ze de rekening leeg kunnen halen.

Bij de slachtoffers ontstaat niet alleen financiële, maar ook emotionele schade. Ze kunnen geen vertrouwen meer hebben in het regelen van hun eigen bankzaken. En sommigen verliezen van een paar duizend tot tienduizenden euro’s.

Waar moet je op letten?
-
De bank vraagt nooit naar inlogcodes, wachtwoorden of pincodes;
-
De bank vraagt nooit om uw betaalpas of scanner aan iemand mee te geven of op te sturen;
-
Als de bank belt, hang direct op. Bel vervolgens zelf uw bank via een algemeen bekend nummer;
-
Uw bank zal u nooit onder druk zetten zo snel mogelijk te handelen. Een bank heeft namelijk zelf de mogelijkheid om een rekening te blokkeren als dat nodig is;
-
Bij verdachte omstandigheden bel dan altijd de politie via 112!