(Foto: PR)
(Foto: PR) Foto:

Mark Slats terug naar zee

Wassenaar - Aangetrokken door de natuurelementen water, wind en zand is onze plaatsgenoot Mark Slats (43) weer een nieuwe uitdaging aangegaan. Afgelopen zondag heeft Mark de strandrace ‘Hoek van Holland naar Den Helder gereden’. In de vroege ochtend weggebracht, uitgezwaaid door vriendin Daisy en geflankeerd door twee van zijn trainingsmaatjes van de FCW, Michel Tetteroo (51) en Kees Grundeken (61) klonk om 08:10 uur het startschot voor deze monstertocht op de fiets over het strand.

HvH-DH is een van de meest prestigieuze strandraces van Nederland. De tocht is 135km lang waarbij het strand slechts wordt verlaten bij de haven van Scheveningen en de sluizen bij IJmuiden. Zodoende blijven er 122km loodzware strandkilometers over.
Voor Mark een unieke prestatie, omdat het de tweede keer was dat hij met een fiets het strand opging. Nog maar twee weken geleden een Mountainbike aangeschaft en vorige week omgebouwd tot strandfiets met aangepaste velgen en strandbanden. De woensdag erna heeft hij pas voor de eerste keer op het strand gefietst.
Met een noord- en westenwind kracht 5 werd het zeewater voor een groot deel het strand opgeblazen waardoor er niet op de vloedlijn gereden kon worden. Hierdoor moest men dus een hoger deel van het strand opzoeken, deze factoren maakten de editie 2021 extra zwaar.
“Ik heb in de maand mei drie stuks triatlons in drie dagen achter elkaar gedaan, dus ik ben wel wat gewend, maar in deze race heb ik toch een paar keer zwart brood moeten eten met telkens dat gevoel van opkomende kramp”, aldus Mark.
Mark z’n fietsmaten hadden het ook niet makkelijk. Michel met strandervaring maar ook pas z’n eerste HvH-DH, wilde met nog 26km te gaan, overmand door kramp, de strijd opgeven, zijn naar Camperduin afgereisde vriendin Daniëlle wist hem toch over te halen de tocht te volbrengen. Kees Grundeken, die de race voor de vierde (en zoals hij zich na afloop voelde wellicht laatste) keer reed, zat veel alleen in de wind en kon de kramp ternauwernood ontlopen door heel veel te drinken.
Dat deze race een slijtageslag was blijkt wel uit de uitslag, 471 van de 903 deelnemers hebben de finishlijn gehaald.
Mark heeft de tocht afgelegd in 5:47:26, Michel 5:51:50 en Kees 6:52:50. "Op 20 november doe ik mee met de strandrace in Katwijk, maar ik kan niet wachten om zondag weer het strand op te gaan”, aldus onze zeeheld.