Boer Bos of boer Ruijgrok met zijn koeien? Foto door mevrouw E.H. Coutinho, ca. 1970.
Boer Bos of boer Ruijgrok met zijn koeien? Foto door mevrouw E.H. Coutinho, ca. 1970. Foto:

Wassenaarse Post

Wij ontvangen graag uw ingezonden brieven. De deadline is woensdag 09.00 uur. Wij ontvangen uw bijdrage bij voorkeur per e-mail, maar per post mag ook. Ons e-mailadres is: redactie@dewassenaarsekrant.nl. Ons postadres is: Van Zuylen van Nijeveltstraat 202, 2242 AX te Wassenaar. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden brieven en artikelen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Aanvallen op personen, beledigingen en taalgebruik kunnen redenen zijn om een brief te weigeren. Anonieme bijdragen en open brieven (gericht aan instanties en derden) worden niet geplaatst.

Domme en nare bezuiniging op komst?

Ik weet niet wie grote geesten zijn achter de mogelijke afschaffing van het ’s zomers wekelijks ophalen van de GFT-container in onze gemeente. Avalex overweegt het, las ik ergens. In het verleden is door bewoners duidelijk gevraagd om GFT in de zomertijd wekelijks op te halen. Dat was en is een goede zaak. Het bijhouden van een tuin in voorjaar, zomer en herfst levert immers meer groenafval op dan in de winter. Bovendien is GFT een van de goedkoopste afvalsoorten om te verwerken en de compost is herbruikbaar en verkoopbaar. Je zou dus denken dat je de scheiding van deze afvalsoort zoveel mogelijk moet bevorderen. Maar wat wordt kennelijk overwogen in Wassenaar… we gaan minder vaak ophalen wanneer het aanbod het hoogst is. Iedereen weet dat bij hoge temperaturen dit afval snel gaat stinken en zeker na twee weken een groot aantal fruitvliegjes produceert. De maatregel zal de hoeveelheid van het GFT niet verminderen dus de transportkosten blijven ongeveer hetzelfde. Wel kan bespaard worden op de inzet van personeel, en dat lijkt mooi meegenomen. Niet wordt meegenomen dat er waarschijnlijk een verschuiving gaat optreden in de scheiding. Want bij een volle bak zal men geneigd zijn het overschot in de grijze bak te deponeren die wellicht een van de volgende dagen wordt opgehaald. Het goedkope afval wordt daarmee het duurste afval. Dat kon die bezuiniging wel eens voor een flink deel te niet doen. Weg service, weg bezuiniging en meer stank als dank voor een dergelijke maatregel. Waarom toch? We weten dat Wassenaar niet een van de goedkoopste afvalheffingen heeft. Het voordeel van elke week GFT ophalen in de zomer maakt iets van die hoge prijs goed en het ophalen steekt gunstig af bij veel andere gemeenten. Als je een groene oase bent, moet je ook iets meer doen aan groen ophalen. Minder ophalen kan mensen ook verleiden tot het kiezen van nog slechtere oplossingen zoals dumping. Beste raadsleden, u laat dit toch niet gebeuren?!

Karel Hoorn

Slechte bestrating

Mijn gezicht is gehavend en ik zit in de lappenmand doordat ik ben gestruikeld over een losliggende stoepsteen. Hoeveel ongelukken moeten er nog gebeuren met mensen die over stoepstenen en tegels struikelen? Het geld dat gebruikt gaat worden voor onnodige herbestrating in de Langstraat zou beter hiervoor gebruikt kunnen worden, aangezien de Langstraat nog niet heel lang geleden volledig is bestraat en mijns inziens niks mankeert.
Dank voor alle pijn en ellende die ik hieraan over heb gehouden…

Mevrouw Noordoven

Moet dit nou?

Onlangs heeft de gemeente het voetpad langs de Wetering vernieuwd door het te voorzien van een nieuwe bovenlaag. Een duidelijke verbetering, vooral voor de vele wandelaars, sporters en andere recreanten, die hier dagelijks gebruik van maken om te genieten van dit landelijke deel van ons dorp.
Het pad was nauwelijks gereed of het was er weer: paardenpoep, waarvoor dit mooie pad nou net niet bedoeld is.
Vele ingezonden brieven in de WK over dit onderwerp zijn eerder gepubliceerd. Nogmaals een dringende oproep aan alle gebruikers de paden schoon te houden en de paardenpoep op te ruimen. Scheelt een hoop!
Wellicht een schone taak voor gemeente hier een meer sturende rol in te gaan vervullen!?

Fietsersbond,
afdeling Wassenaar

De griepprik is op

Fiets ik vanmiddag in de stromende regen 10 kilometer van het Haagse Bezuidenhout naar mijn oude huisarts in Wassenaar om een griepprik te halen, krijg ik te horen dat er geen vaccins meer zijn. Het Ministerie van Volksgezondheid zou er niet genoeg hebben ingekocht. Voordat ik aan mijn 10 kilometer terug naar huis begon, vertrouwde een aardige mijnheer, die ook voor niets was gekomen, mij toe komt dat zo’n fietstochtje goed is voor de conditie. Daar houden we het dan maar op. Een klacht indienen bij het ministerie heeft geen zin. Klachten worden, afgebundeld in bosjes van tien, op de vergeetzolder opgeslagen. En wanneer het tot een caseload zou komen, dan komt de betreffende ambtenaar er hooguit met een berisping van af.

Michel Ball

FWO: De klok en de klepel?

In De Wassenaarse Krant van 5 november schrijft de Federatie van Wassenaarse Ouderenverenigingen (FWO) dat ik iedereen de stuipen op het lijf heb gejaagd ‘door een opsomming te geven van allerlei gevaarlijke stoffen die aanwezig kunnen zijn in het terrein van de gemeentewerf zodat er niet gebouwd kan worden’. Dat is jammer. Alle genoemde stoffen zijn in openbare literatuur te vinden. Is dat nu angst aanjagen?
De FWO heeft mijn stukje kennelijk niet goed gelezen want eigenlijk we zijn het eens. De laatste zinnen waren: ‘In plaats van even kijken met een prikactie, willen wij dus een serieus “grondig” onderzoek en een goed saneringsplan (indien nodig). En daarna mogen er van ons mooie, betaalbare appartementen worden neergezet’.
De FWO beschuldigt me nu dat ik wel de klok heb horen luiden maar niet weet waar de klepel hangt. Maar als fysisch chemicus en octrooigemachtigde heb ik voor mijn werkgever tientallen uitvindingen op het gebied van kolenvergassing behandeld, en meer dan 25 licenties voor (milieuvriendelijke) kolenvergassingstechnologie in Europa en Azië afgesloten. Dan ben ik misschien geen expert maar weet ik toch wel een beetje waar de klepel hangt.

Joost van Rossem
Burgerraadslid Hart voor Wassenaar

Reactie op het Jumbo-plaatjesalbum ‘Historisch Wassenaar’

Allereerst wil ik zeggen dat het een prachtig boek is. Het onderschrift bij de foto op bladzijde 38 ‘Leven op de boerderij’ is niet juist. Het is niet boer Bos die daar met zijn koeien loopt, maar mijn vader Leo Ruijgrok. Lopend met zijn koeien vanuit het Oostdorp via de Kokshoornlaan naar de polder bij de Katwijkseweg. Daarachter loopt Joop van Leeuwen. Steun en toeverlaat van mijn vader.

Anneke Groenewegen-Ruijgrok

Welke boer staat er in het album ‘Historisch Wassenaar’?

Dankzij de redactie van De Wassenaarse Krant kan ik meteen antwoorden op de melding van mevrouw Groenewegen-Ruijgrok. Ook uit andere bron hoorde ik al dat er een ‘verkeerde’ boer is vermeld in het door mij samengestelde album. Hoe is dat zo gekomen? In de jaren tachtig kreeg ik van de fotografe, mevrouw E.H. Coutinho, een kleine serie prachtige kleurenfoto’s van bijzondere Wassenaarse ingezetenen. Twee van die foto’s heb ik in het plaatjesalbum opgenomen: een met mevrouw Van Wissen in haar snoepwinkel en de andere van een boer met zijn koeien. Op de achterkant van die laatste foto had mevrouw Coutinho geschreven: ‘Koeienvervoer door boer Bos’. Ik had aangenomen dat het ging om boer Bos die toen de boerderij Oostdael aan de Rijksstraatweg bewoonde. Maar als mevrouw Groenewegen (en anderen) op de foto boer Ruijgrok herkennen, zal dat ongetwijfeld kloppen. Helaas is mevrouw Coutinho al lang geleden overleden en kan ik haar niet meer vragen, waarom zij de naam van boer Bos op haar foto heeft gezet.

Robert van Lit

(Foto: PR)