Afbeelding
Foto:

De Bladblazers

Afgelopen week werd ik via een artikel op RTL Nieuws, getiteld Gemeenten doen bladblazers in de ban, herinnerd aan een prachtig stukje TV van Van Kooten & De Bie, genaamd De Bladblowers. Het thema staat op mijn netvlies, of liever gezegd mijn trommelvlies, omdat ook in Wassenaar het bladblazerseizoen duidelijk weer is aangebroken! 

Het ons ruimbedeelde groen brengt, naast natuurpracht en stilte, in de herfst ook veel dode bladeren, en daar moet je wat mee. Alles met de hand wegharken is vaak niet haalbaar en dan biedt de bladblazer uitkomst! Praktisch gezien is het natuurlijk een briljant apparaat, zoals ook Kees van Kooten in 1988 al concludeerde. Onafhankelijk van ondergrond, blaas je de bladeren in no-time bij elkaar. Daarnaast is het een typische power tool, vergelijkbaar met de hogedrukspuit, die je, als je er eenmaal mee aan de slag gaat, niet gemakkelijk weer uitzet! Tot het gaatje, voor het laatste blaadje, zal ik maar zeggen.

Er zijn echter verschillende problemen met deze aanpak: *bladblazers zijn extreem lawaaiig (+/- 105 dB, zie tabel) en het geluid draagt ver; *door het vele groen in onze gemeente is men altijd wel ergens in de buurt bezig, dus weg met de stilte; *alle bladeren weghalen neemt een belangrijke voedingsbron voor de vogels weg (insecten die op en onder de rottende bladeren gedijen); *de apparaten met verbrandingsmotoren zijn ook niet echt milieuvriendelijk.

Conclusie, de bladblazer is tegelijkertijd een zegen en een pest! De vraag is, kan het beter? Ik heb de volgende suggesties:
1. Laten we vooral wat minder vaak en lang bladblazen! Eén keer per maand is misschien genoeg en niet elk blad hoeft opgeruimd! Sterker nog, het is beter dat er wat blijven liggen!
2. Er zijn tegenwoordig geluidarme bladblazers verkrijgbaar. Een mooie wens voor de feestdagen! Als u het werk laat doen, vraag uw tuinman dan om over te schakelen op een stillere variant, omdat u de omgeving niet tot last wil zijn.
3. En dan is hier natuurlijk een prachtige gelegenheid om wat meer te bewegen! Regelmatig een uurtje harken in de tuin is een uitstekende oefening en daar hebben we allemaal baat bij!
4. En als laatste: niet om religieuze redenen, maar zou één dag per week helemaal gevrijwaard blijven van de bladblazer niet heerlijk zijn?

Dus, net als Van Kooten en De Bie, gezellig blowen, maar wat minder vaak graag en wel een beetje stilletjes!

Pim Meyboom