Burgemeester Leendert de Lange op bezoek in de Molen. (Foto: PR)
Burgemeester Leendert de Lange op bezoek in de Molen. (Foto: PR) Foto:

Wie is de eigenaar van de molen bij het
Molenplein?

De geschiedenis leert ons dat er op de plek waar nu de molen Windlust staat zo rond 1400 al een klein houten molentje stond. Een deel van de huidige molen is in 1668 gebouwd, dat wil zeggen het achtkant waar deze molen opstaat. 

Oorspronkelijk stond hier een houten achtkante molen op maar die houten molen is voor 1705 vervangen door een ronde stenen molen. Bovendien is dat onderste gedeelte opgehoogd zodat die ronde molen hoger kwam te staan. Waarom dit gebeurd is, is mij niet bekend. Maar dat al die veranderingen gevolgen hadden voor de constructie van de molen is duidelijk geworden nu de stenen zichtbaar zijn omdat de stuclaag verwijderd is. Jacob baron van Wassenaer, heer van Obdam had de molenaar Jan Gerbrants. van Wouw in 1668 toestemming gegeven om ‘op syne Moolenaers Eeygen kosten’ een molen te laten bouwen en hij was dan ook de eerste eigenaar van deze molen. Zijn weduwe verkoopt de molen in 1704 aan bovengenoemde Jacob en twintig jaar later wordt de molen verkocht aan Jacob Arisse van Wouw. Vervolgens wordt de molen nog enkele malen verkocht totdat in 1821 één van de leden van de familie Mansvelt eigenaar van de molen wordt. Vier generaties van deze familie zijn eigenaar van de molen geweest en op 13 januari 1962 werd de gemeente Wassenaar eigenares van de molen. Voor de geringe som van 20.200,- gulden heeft de gemeente de molen kunnen kopen en tot op heden is onze gemeente nog steeds de eigenares. Dit heeft uiteraard verstrekkende financiële gevolgen gehad. Zo is de molen enkele malen grondig gerestaureerd en dat is op dit moment weer het geval. Ik mag mij sinds 1986 molenaar van deze molen noemen en dat de gemeente uiterst zorgvuldig met dit bezit is omgegaan en nog steeds omgaat, staat voor mij als een paal boven water. Medewerkers van de gemeente als Raymond Kuilboer en Barry Koster staan hier garant voor en dit geldt uiteraard ook voor de gemeenteraad en het College van Burgemeester en Wethouders. 

Op dinsdagmiddag 9 november zijn de burgemeester en alle wethouders samen met enkele andere belangstellenden, waaronder een gemeenteraadslid, een kijkje komen nemen op de molen om te zien hoe de restauratiewerkzaamheden ervoor staan. Enkele deskundigen waaronder de drie molenaars, Eros jr. de Vink, een geoloog en een bouwkundig historicus hebben uitleg gegeven over de gang van zaken. De firma De Vink is gespecialiseerd in het restaureren van historische bouwwerken en neemt op dit moment de molen onderhanden. Zoals gebruikelijk werd er al doende duidelijk, dat er veel meer aan de muren van de molen gedaan zal moeten worden dan aanvankelijk het geval leek. In eerste instantie dacht men dat deze restauratie in de maand december beëindigd zou kunnen worden maar nu wordt eerder aan de maand april van het komende jaar gedacht. Alleen al het feit dat het hele college samen met de burgemeester op bezoek is geweest, geeft aan dat dit kostbare bezit serieus genomen wordt. Ik zou er toch niet aan moeten denken dat dit monument, want dat is deze nog steeds werkende korenmolen, uit ons dorp zou verdwijnen en ik ben ervan overtuigd dat u er net zo over denkt.

Tekst: Carl Doeke Eisma