Het tevreden team bij de finish in Marokko. (Foto: Hans-Peter)
Het tevreden team bij de finish in Marokko. (Foto: Hans-Peter) Foto: HANS-PETER

Happy end voor Laurien de Vos na Solar Challenge Morocco vol ontberingen

Wassenaar - Laurien de Vos heeft een derde plaats overgehouden aan de Solar Challenge Morocco met het Vattenfall Solar Team van de TU Delft. Uiteindelijk kon de Wassenaarse, die aan deze universiteit studeert, prima leven met dat resultaat tijdens deze vijfdaagse studentenrace (25-29 oktober) met zelfgebouwde zonneauto’s. “Het was een week vol ontberingen voor zowel ons team als onze auto Nuna11.”

Door Hans Beukema

De studente Moleculaire Wetenschappen noemt daarbij het parcours in Marokko als voorbeeld. “Dat was veel lastiger voor de zonneauto’s dan dat in Australië. Oorspronkelijk zou daar net als in de voorgaande jaren de prestigieuze Solar Challenge plaatsvinden. Vanwege alle coronaperikelen in dat land werd het dus Marokko. Daar moesten we in tegenstelling tot in Down Under allemaal bergpassen over.”

Meerdere auto’s op zonne-energie hadden daar grote moeite mee. “Het was zelfs zo pittig dat slechts drie van de zevende deelnemende teams alle etappes steeds binnen de gestelde tijdslimieten konden afleggen. Wij waren één van die studententeams. Nuna11 kwam alle bergpassen goed over, ondanks dat wij deze auto op de Australische weg- en weersomstandigheden hadden ontwerpen. Denk daarbij aan rechte en vlakke wegen. Toch hadden we vooraf wel vertrouwen in de capaciteiten van Nuna11 op sterk geaccidenteerd terrein.”
De weergoden waren de deelnemende teams ook niet altijd even gunstig gezind. “We moesten regelmatig door rivierbeddingen vol met water heen. Dat is niet gebruikelijk voor Marokko voor eind oktober. Normaliter zijn ze dan nog drooggevallen. Regenval tijdens de Solar Challenge Morocco maakte het passeren van deze beddingen tot een uitdagende exercitie. En we maakten onderweg ook zandstormen mee.”
Laurien noemt de stand van de zon als laatste grote verschil met Australië. “Onze coureur zat rechts in de auto. Daardoor scheen de zon vaak op een paneel en konden we niet optimaal gebruik maken van de zonnestralen. Achteraf gezien hadden we de ‘drivers seat’ beter in het midden van de auto kunnen positioneren.”

Het Vattenfall Solar Team kreeg dus met enkele onverwachte zaken te maken, waar ze tijdens het uitgebreid verkennen van het parcours niet op hadden gerekend. “We hadden het ruim 2500 kilometer lange parcours vooraf twee keer uitgebreid met personenauto’s gecontroleerd op gaten in de weg, lastige passages en geldende verkeersregels in Marokko. Ja, zelfs op kamelen onderweg.”

Tot slot kregen alle deelnemende ploegen te maken met fysieke ongemakken. “Tijdens de laatste etappe van negen van onze in totaal zeventien studenten tellende crew ziek. Vermoedelijk kregen zoveel mensen buikgriep door het eten tijdens een eerdere etappe.” Laurien had zelf overigens geen ziekteverschijnselen. “Andere teamleden, die in begeleidende auto’s zaten tijdens de Solar Challenge, moesten wel regelmatig overgeven. En we moesten noodgedwongen een keer een coureur in onze zonneauto vervangen.”
Ondanks de ontberingen kijkt de Wassenaarse terug op een onvergetelijk avontuur. “Ik wil het graag nog een keer over doen. En onze teamleden waren ook prima op elkaar ingespeeld.” Of Laurien in 2022 opnieuw mag meedoen, is maar de vraag. “Er is al een team samengesteld dat mee gaat doen in Zuid-Afrika. Het is gebruikelijk dat ook enkele eerdere deelnemers van de partij zullen zijn. Ik hoop dat ik word uitgekozen.”