Bericht van de huisartsen

De R zit weer in de maand en daarmee is ook het verkoudheidsseizoen begonnen. Waar een verkoudheid voorheen vervelend, maar overkomelijk was, heeft dit nu grote sociale en werkgerelateerde gevolgen. 

De huisartspraktijken worden overspoeld door mensen met luchtwegklachten die graag gezien willen worden. Aan de telefoon geven de assistentes alvast de benodigde zelfzorgadviezen en wordt er gevraagd om een negatieve PCR-test van de GGD indien er een indicatie bestaat voor een spreekuurbezoek. Dit laatste leidt vaak tot een hoop onbegrip en discussie aan de telefoon. Als je de dokter belt omdat je ziek bent, wil je graag snel geholpen worden, en zo’n PCR-test geeft de nodige vertraging. En toch vragen wij dit van onze patiënten. De huisartsenpraktijk is immers bij uitstek dé plek waar kwetsbare mensen te vinden zijn. Naast de veiligheid voor onszelf en ons personeel proberen we zoveel mogelijk die veiligheid voor iedereen die ons bezoekt te waarborgen, en een zelftest is daarvoor helaas onvoldoende betrouwbaar.

Naast de start van het verkoudheidsseizoen hebben de praktijken de laatste maanden te kampen met de zogenaamde inhaalzorg. De reguliere zorg heeft lang stilgestaan en we zijn begonnen aan de inhaalslag. Mede hierdoor zijn de wachttijden aan de telefoon langer en de spreekuren voller. Ook dit leidt regelmatig tot boosheid aan de telefoon. We willen onze Wassenaarse inwoners oproepen om geduldig te zijn, om begrip te tonen en om verdraagzaam te zijn. Ook in de huisartsenzorg is de rek eruit en is de werkdruk ongekend hoog. U kunt ons helpen door de gesprekken aan de telefoon zo kort mogelijk te houden, door alleen langs te komen als u een afspraak heeft, en door vragen zoveel mogelijk telefonisch of digitaal per mail of MijnGezondheid.net te stellen. En voor alle huisartspraktijken geldt een mondkapjesplicht.

Als laatste punt van aandacht de jaarlijkse griepvaccinaties. Afgelopen week hebben alle praktijken er hard aan gewerkt om onze patiënten van de griepvaccinaties te voorzien. Zoals u wellicht gemerkt heeft, was dit het tweede jaar op rij dat er onvoldoende vaccinaties beschikbaar waren en dat een deel van de patiënten zal moeten wachten op de nalevering eind november. Ook hiervoor vragen wij geduld en begrip. We doen er alles aan om iedereen met een indicatie voor de start van het griepseizoen (eind december – begin januari) gevaccineerd te hebben.

Wij hopen op uw begrip zodat we onze huisartsenzorg overeind kunnen houden!