(Foto: Moniek van Hulzen)
(Foto: Moniek van Hulzen) Foto:

Hoe win je een oceaanroeirace?

Mark Slats en Kai Wiedmer vertelden een aandachtig roeipubliek over hun geslaagde oceaanrace van La Gomera naar Antigua, waarbij meer nodig was dan alleen hard roeien! Met hun nieuwe ‘double’ roeiboot met dolfijnsnoet kwamen ze op 16 januari 2021 als eerste aan in Antigua, zelfs enkele dagen voor de eerste vieren. Tijdens hun uitgestelde huldiging bij Roeivereniging Rijnland vertelden ze boeiend over deze superprestatie.

In 2018 had Mark al, als eerste Nederlander, het wereldsolorecord met 19 dagen verbeterd. Sindsdien doen er elk jaar Nederlandse ploegen mee aan de Talisker Atlantic Challenge. Toch had Mark het gevoel dat het nog sneller moest kunnen. Met een nieuwe boot en een tweede goede roeier wilde hij ook alle vieren achter zich te houden. De boot zou van carbon worden en hij zou hem zelf bouwen om kosten te besparen. De tweede roeier vond hij toen hij in de zomer van 2019 zijn zeilboot aanlegde in de jachthaven in Numansdorp waar Kai Wiedmer werkte. Kai werd gegrepen door de spannende verhalen van Mark en bood zich direct aan als mederoeier voor de volgende race.
Kai had, net als Mark destijds, geen roei-ervaring. Maar hij was sportief en 17 jaar jonger dan Mark. Dat roeien zou hij wel bij Rijnland leren. Hij liet zich niet afschrikken door Marks waarschuwingen dat hij een zwaar traject van ruim een jaar inging.
De voorbereiding werd stevig: trainingsprogramma's van 20 uur per week op ergometer, fiets en in de sportschool. Daarnaast ging Kai meewerken om de nieuwe boot te bouwen. Tevens was er afstemming over de roeishifts (2 uur op, 2 uur af), wat te doen bij tegenslag en de afspraak om nooit te praten over negatieve dingen!

De eerste dagtocht op woeste zee begin 2020 ging van Scheveningen via Stellendam naar Numansdorp. Gelukkig voldeed het nieuwe schip prima en werd Kai niet zeeziek! Al vanaf de start in La Gomera (14 december 2020) deden Mark en Kai er alles aan om voorin het veld te komen en te blijven. Ze roeiden die eerste dagen vrijwel zonder slaap. Uiteindelijk kwamen ze als eerste in de gunstige passaatwind en liep hun voorsprong uit tot wel 4 dagen op de eerstvolgende vieren. Ze gingen als eerste boot door de finish bij Antigua na 32 dagen en 22 uur roeien. Dit was in deze oceaanrace nog nooit eerder vertoond, vieren verloren van een tweemansboot!

Tekst: Nico van Ravesteyn