Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Open dag toont hoe Timmerfabriek Maaldrift op nieuwe locatie stevig aan de weg timmert

Wassenaar - Timmerfabriek Maaldrift verhuisde afgelopen januari op het bedrijventerrein Maaldrift van de Hangarweg 14 naar de Rijksstraatweg 58. Dat klinkt als een flinke afstand om te overbruggen, maar in werkelijkheid verhuisden Wim Qualm en zijn team letterlijk naar de overkant van de straat. Afgelopen week was er eindelijk tijd voor een feestje ter gelegenheid van de opening van de nieuwe locatie. Zaterdag was er een open dag voor familie, vrienden, relaties en buurtgenoten.

Door Jos Knijnenburg

In maart 2002 was Timmerfabriek Maaldrift één van de allereerste bedrijven die de deuren opende op wat toen nog bedrijventerrein Maaldrift II heette. In veel panden daar zijn ‘eerste stenen’ in de gevel te vinden waarmee onmiddellijk historie werd geschreven. Die van Timmerfabriek Maaldrift (zie foto) dateert uit 2001.

Precies 10 jaar eerder begon Wim Qualm vanuit de ouderlijke boerderij aan de Maaldrift als aannemer voor zichzelf. Zijn Timmer- en Aannemersbedrijf Q Bouw verhuisde in 2002 naar het bedrijventerrein Maaldrift waar de jonge ondernemer ook een nieuw bedrijf begon onder de naam Timmerfabriek Maaldrift BV. “Dit bedrijf zal zich vooral bezighouden met het op volledig geautomatiseerde wijze vervaardigen van ramen, deuren en kozijnen”, zo stond in de uitnodiging voor de opening op 30 maart 2002. De uiteindelijke keuze van Qualm voor die specialiteit bleek een schot in de roos. Het bedrijf haakte met succes in op de steeds hogere eisen die aan deze producten werden gesteld. Daarbij kan worden gedacht aan veiligheid zoals hang- en sluitwerk, isolatie en de steeds sterkere roep om het gebruik van duurzaam hout.

Los van de nieuwe bedrijfslocatie was 2002 sowieso een hectisch jaar voor de familie Qualm want de 100 jaar oude boerderij aan de Maaldrift werd op zorgvuldige wijze verbouwd tot een woonboerderij die sindsdien een sieraad in de Groene Zone vormt. Met plek op het perceel voor drie generaties van een familie waarvan opvallend veel leden sportieve ambities nastreven op al dan niet bevroren water.

Wim Qualm zelf ontwikkelde zich ook nog op een heel ander terrein als een bijzondere ondernemer. Hij gaf mensen met een beperking een kans in zijn bedrijf maar zorgde er als gediplomeerd leermeester ook voor dat hij garant kon staan voor een goede opleiding en begeleiding.
Op 1 januari van dit jaar verhuisde Timmerfabriek Maaldrift naar een deel van het omvangrijke fabriekspand van overbuur Tacx, die op zijn beurt vanuit Wassenaar naar bedrijventerrein De Boeg in Oegstgeest vertrok. Een nieuwe locatie waar het oude pand verschillende keren inpast en die het mogelijk heeft gemaakt dat de activiteiten konden worden uitgebreid met houtskeletbouw. Tijdens de open dag konden de bezoekers zien waartoe dat heeft geleid. Een timmerfabriek waarin kwalitatief zeer hoogwaardige houtconstructies worden vervaardigd. Ontwerpen voor de producten en dat kan gaan om enkelvoudig maatwerk of seriebouw, worden met behulp van speciale software per computer vervaardigd. De vervaardiging vindt vervolgens geheel in eigen huis plaats dankzij een moderne productielijn, waar indrukwekkende machines onderdeel van uitmaken. Een klein, maar enthousiast team van medewerkers maakt de entourage compleet. De opdrachten stromen binnen, maar hoe kom je in deze tijd en zeker in de bouwbranche aan goede mensen? Wim legt uit dat men hier niet buiten in weer en wind hoeft te werken. Overal is te zien hoe ergonomisch er wordt gewerkt. Met behulp van de nieuwste technieken is niet alleen perfect maatwerk mogelijk, maar is de productiviteit per medewerker hoog. En niet onbelangrijk, er hangt een hele goede sfeer in het bedrijf. En dat werpt z’n vruchten af.

Toen Wim Qualm, vader van vier kinderen, in maart 2015 in deze krant werd geportretteerd wist hij nog niet of zijn kinderen later in de zaak zouden komen. Zes jaar later is dat anders want zoon Rik maakt inmiddels onderdeel van het team uit. Speciaal voor de open dag was in de grote montagehal een qua vormgeving bijzonder tuinhuis te zien waar Rik alles over kon vertellen. Ontworpen door de opdrachtgever zelf, geheel op maat vervaardigd door Timmerfabriek Maaldrift en bestemd voor een achtertuin aan het Ammonslaantje.