De permanente vlaggenparade in de Amerikaanse School. Foto: Jos Knijnenburg
De permanente vlaggenparade in de Amerikaanse School. Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Amerikaanse School nodigt buren uit voor
aftrap participatieproces Deijlerhoeve Campus

Wassenaar - Morgenochtend, 13 november, organiseert de Amerikaanse school (ASH) het zogeheten ASH Community Communications Event. Omwonenden zijn uitgenodigd om gedurende een in totaal drie uur durend programma (waarvan ook delen kunnen worden gevolgd) dat plaatsvindt op drie verschillende locaties, kennis te maken met de school en haar plannen voor de toekomst. Die omvatten de creatie van een nieuwe campus op het recent door de school aangekochte Landgoed Deijlerhoeve aan de Deijlerweg, hetgeen gepaard gaat met aanpassingen van de hoofdlocatie op het terrein tussen de Rijksstraatweg en de Deijlerweg.

Door Jos Knijnenburg

Het ASH Community Communications Event vormt de aftrap van wat bij een regulier bouwtraject in het dorp zou kunnen worden geduid als het participatietraject. Een inmiddels bijna onlosmakelijk onderdeel van een planologische procedure zoals die nu al wordt gevolgd, maar die met de komst van de nieuwe Omgevingswet ook wettelijk handen en voeten krijgt. Omwonenden van een planlocatie waar ruimtelijke gevolgen voor de directe omgeving in het verschiet liggen, tijdig informeren en vooral ook met hen in gesprek gaan. Het klinkt zo simpel, maar wat gaat het vaak enorm mis in Wassenaar. Met als gevolg veel frustraties, boosheid, ellenlange en niet zelden slepende procedures soms tot aan de Raad van State aan toe en oplopende kosten voordat er ook maar één paal de grond is ingegaan. We hoeven geen kudde oude koeien uit de sloot te halen maar redelijk recente projecten als Bellesteijn en de eerste fase van de zorgcampus aan de Kerkstraat zijn aardige voorbeelden van plannen die erg veel tegenwind van omwonenden kregen.

Het moet worden gezegd, gemeente en politiek doen hun best om de participatie in betere banen te leiden. Bij de herontwikkeling van het ANWB-terrein is participeren met het aangrenzende Benoordenhout bijna tot een wetenschap verheven. Bij de planvorming voor de Den Deijlschool leek het dit voorjaar verkeerd te gaan, maar de gemeente timmerde tijdens het zomerreces een participatiedraaiboek in elkaar dat uitwerking heeft gehad. Een leermoment en dat bleek vorige week maandag tijdens een commissievergadering. Een inspreekster werd door Henri Hendrickx (Hart voor Wassenaar) nadrukkelijk bevraagd over haar ervaringen met de inspraak op een wijze die aan Marcel van Dam en zijn ‘Achterkant van het gelijk’ deed denken.

De Amerikaanse School trakteert de buurt morgen op ‘coffee and cake’ en dat is altijd een goed begin, want met een lege maag is het slecht participeren. In de wijk Ter Weer, die straks met de hoofdcampus, het Early Childhood Center en de Deijlerhoeve Campus (zo staat het op de site van de ASH) aan drie kanten door Amerikaans grondgebied wordt omgeven, ging het eind 2002 flink mis toen het duidelijk werd dat de grote vernieuwbouw van het Adelbert College gepaard zou gaan met een tijdelijke, maar flinke verkeersoverlast. Tijdens een informatieavond in de school werd zelfs met een blokkade gedreigd.

De Amerikanen pakten het geheel anders aan toen zij de gronden van Boerderij Ter Weer aankochten om daar de onderbouw van de ASH te kunnen huisvesten. De transformatie van jongerencentrum tot school vond plaats in vijf fases (opstarten, ontwerp, voorbereiding, realisatie en afronding). Om een tijdsindicatie te geven: Wethouder De Greef vertelde op 20 november 2009 in het HC dat het plan nog ‘in de kinderschoenen’ stond, de buren mochten tijdens een inloopdag op 9 juni 2011 komen kijken, de bouw begon op 16 februari 2012 waarna de opening door de toenmalige Amerikaanse ambassadeur op 5 september 2014 plaatsvond. Met kleurrijke ‘Newsletters’ en tijdens bijeenkomsten werden omwonenden op de hoogte gehouden. Op de Deijlerhoeve staat ook een boerderij die (deels) behouden blijft en net als bij Boerderij Ter Weer is de zichtas vanaf de Deijlerweg een heilige graal in de planvorming.

Qua schaal en entourage is de Deijlerhoeve, zeker in combinatie met de plannen voor de tegenovergelegen hoofdcampus, van een geheel andere orde. Dat laatste geldt zeker in planologisch opzicht waarbij de raad a.s. dinsdag beslist of de Beperkte Gebiedsvisie Groene Zone, waarin de Amerikaanse plannen voor de Deijlerhoeve zijn opgenomen, rijp is voor inspraak. Verschillende omwonenden, al dan niet in georganiseerd verband, hebben al contact met de ASH gehad. ‘Droom mee over de toekomst’, aldus de uitnodiging voor de happening die zowel op het Early Childhood Center in Ter Weer, als op de hoofdcampus plaatsvindt, waarbij ook een kijkje op de Deijlerhoeve staat geprogrammeerd. Bezoekers, die zich tot afgelopen woensdag konden aanmelden, dienen een QR-code of vaccinatiebewijs te tonen.