Giselle Ansley. Foto: René de Wit
Giselle Ansley. Foto: René de Wit Foto: rdw

Tophockeyster Giselle Ansley is ook groot baktalent

Wassenaar - HGC-hockeyster Giselle Ansley is werkelijk van alle markten thuis. De 29-jarige Engelse pakte in haar carrière al twee Olympische medailles, goud in 2016 en brons in 2021. Ook met haar culinaire kwaliteiten zit het wel snor. De topspeelster heeft in haar moederland zelfs een eigen bedrijf, Stick or Whisk geheten, in het bakken van cakes en brownies. “Ik heb zelfs klanten in Schotland. Mensen die ik voorheen totaal niet kende.”

Door Hans Beukema

Giselle runt Stick or Whisk, dat ze vorig jaar oprichtte, helemaal alleen. Naast bakken van de typisch Engelse lekkernijen zorgt zij ook voor de verzending van de bestellingen naar de klanten in Groot-Brittannië. “Ik had nooit kunnen vermoeden dat ze het zo’n succes zou worden. Via mond-op-mondreclame kreeg ik steeds meer bestellingen. En ik kon het prima met het hockeyen voor mijn voormalige club Surbiton en de nationale ploeg van mijn land combineren.”
Eigenlijk is ze op initiatief van haar jongere zussen begonnen. “Die waren erg enthousiast over mijn cakes en brownies. Die bakte ik al sinds mijn jeugd. Ik heb die passie van mijn moeder overgenomen. Een eigen bedrijf oprichten was vroeger nooit de bedoeling”, legt ze uit. “Stick or Whisk was vooral bedoeld, om mensen blij te maken. Net als in Nederland was er ook in mijn eigen land sprake van een harde lockdown. Aanvankelijk dacht ik dat alleen vrienden en familie enthousiast op zouden reageren.”

Giselle kreeg dus snel de smaak te pakken. Ze schreef zich zelfs in voor The Great British Bake Off. “Helaas mocht ik uiteindelijk niet meedoen. Er werden maar twaalf kandidaten geselecteerd uit een lijst van meer dan duizend aanmeldingen.” Wie weet maakt ze meer kans bij Heel Holland Bakt. “Ik heb dat programma al regelmatig op TV gezien. Het lijkt erg op de Britse variant. Ook bij dat programma vallen wekelijks mensen af. Helaas is mijn Nederlands nog niet goed genoeg. Dat vind ik wel een voorwaarde voor deelname.”

Sinds haar komst naar HGC afgelopen zomer staat Stick or Whisk op een lager pitje. “In mijn appartement in Den Haag heb ik maar een bescheiden microwave en geen mooie oven zoals in Engeland. Ik bak nu vooral voor vrienden en mensen bij HGC. Onlangs was mijn ploeggenote Dirkie Chamberlain jarig. Ik heb een cake met koffiesmaak gemaakt.” De hockeyster, die al jaren international voor de nationale ploeg van Zuid-Afrika is, houdt erg van koffie.

Eind november begint de winterstop voor HGC in de hoofdklasse. “Dan keer ik weer tijdelijk terug naar Engeland. En dan kan ik weer meer tijd in Stick or Whisk steken. Die activiteiten staat sinds mijn overstap van Surbiton naar HGC op een laag pitje.”

Giselle koos voor de vereniging in Wassenaar, omdat ze toe was aan een nieuwe sportieve uitdaging. Via een van mijn vrienden kwam ik met de ‘Gazellen’ in contact.” De overstap naar HGC legt haar tot dusver geen windeieren. “We draaien bovenin mee. Ik vind de spirit ook erg goed binnen het team. En de Nederlandse hoofdklasse is qua niveau sterker dan die in mijn moederland. Ik kan Engelse tophockeysters een avontuur in de hoofdklasse, en dus ook bij HGC, zeker aanraden. Meerdere landgenoten maakten al de overstap.”