(Foto: PR)
(Foto: PR) Foto:

Jubilaris U Staat Centraal gaat al 15 jaar voor echte zorg op maat

Voorschoten - In 2006 richtte Lineke van de Scheur U Staat Centraal op, omdat ze de (thuis)zorg dichter bij de mensen wilde brengen. Als wijkverpleegkundige merkte ze dat veel aspecten van zo optimaal mogelijke zorg onvoldoende aan bod kwamen. Vijftien jaar later is de zorgorganisatie niet meer weg te denken uit Voorschoten en omgeving.

Door Hans Beukema

“Inmiddels verzorgen 140 bij ons aangesloten zorgverleners, allemaal ZZP’ers, gemiddeld 120 cliënten in onder andere Voorschoten en Wassenaar. Daar ben ik erg trots op. Ze werken via ons. Ze verlenen echt hulp op tijdstippen, waar mensen om vragen. En extra dingen waar wijkverpleegkundigen bij grote organisaties mede vanwege strakke werkschema’s niet aan toe komen”, legt de oprichter uit. “Zes kantoormedewerkers van U Staat Centraal faciliteren dat. Zij doen eerst een intake met cliënten en analyseren hun zorgbehoefte. Denk daarbij aan maaltijd- en kookservice, nachtzorg of 24-uurszorg. De zorgverleners worden daar dan op ingezet. Ze worden betaald vanuit het persoonsgebonden budget van de cliënten”, vertelt Van de Scheur tijdens de viering van het 15-jarige bestaan van U Staat Centraal.

Afgelopen maandag werden de zorgverleners op de centrale locatie aan de Rouboslaan met taart en champagne in het zonnetje gezet. Tientallen zorgverleners kwamen opdagen. Meerdere bezoekers namen ook cadeautjes voor het ‘feestvarken’ mee. “Ik had in 2006 niet kunnen vermoeden dat zo’n grote vaste kern aan zorgverleners ouderenzorg, dementiezorg en zorg bij chronische ziekten verleent aan uiteenlopende mensen. Cliënten die op basis van een WLZ-indicatie (Wet Langdurige Zorg) naar een verpleeghuis, maar toch graag thuis willen blijven wonen.”

Van de Scheur ziet ook voordelen voor de ZZP’ers. “Ze hebben veel ruimte, om specifieke zorg te verstrekken. En taken te verrichten, waar zij zich het meest gelukkig bij voelen. Hier is voldoende ruimte ook wat betreft werkschema’s en een vast klantenbestand. Zorgverleners werken, afhankelijk van hun wensen, 12 tot 50 uur per week via U Staat Centraal.” Het kantoorpersoneel, waar Van de Scheur zich zelf ook toe rekent, ondersteunt hen met administratieve taken en een goed ICT-systeem. Ook organiseren wij cursussen voor mensen die graag de zorg in willen, of voor de huidige zorgverleners die hun kennis van het vakgebied willen uitbreiden.”

U Staat Centraal kende tijdens de eerste maanden van de coronacrisis wel een dip. “We kregen er tussen maart en oktober 2020 geen cliënten bij. Veel mensen waren vanwege het grote aantal besmettingen huiverig voor contacten. Gelukkig is dat nu veranderd.” Van de Scheur wil minstens nog vijf jaar door met haar organisatie. “Dan ben ik 66 jaar oud.”