Hart voor Wassenaar: De begroting 2022-2025

Wassenaar - We hebben dit jaar wederom een begroting die ‘structureel in evenwicht is met een positief saldo’. Hart voor Wassenaar is blij met die vaststelling. Het is door de wet vereist. 

Hart voor Wassenaar bekijkt iedere begroting van binnen en van buiten. We hebben heel goed zicht op wat achter de cijfers steekt. En we zien ook welke trucs er worden uitgehaald om tekorten weg te werken. We zien dat een verkeerd beeld ontstaat van onze gemeentelijke financiën.

Om de echte situatie te begrijpen, kijken we vooral naar de bankstand door de jaren heen. Cash is echt, niet iets boekhoudkundigs. En sinds 2015 zien we een voortdurende afname van het banksaldo. En dit ondanks het feit dat ieder jaar panden en grond verkocht worden voor veel geld. En ondanks het feit dat er nauwelijks geld wordt uitgegeven aan onderhoud van ons bezit. Zie de Warenar en het Raadhuis, de achterstanden zijn opgelopen tot meer dan € 10 mln.
Maar op een gegeven moment kun je er niet meer omheen. Sporthallen moeten vervangen worden, het Raadhuis moet gerenoveerd worden, scholen moeten nieuwbouw krijgen. Een lange lijst.

Op verzoek van Hart voor Wassenaar is een opstelling gemaakt van de geplande investeringen. Wat blijkt is dat die (scholen, Raadhuis, sporthal, gymzaal, Langstraat, maar nog veel meer) zoveel geld nodig hebben dat de € 45 mln die we in 2018 hadden, eind 2025 op zijn. Deze investeringen zijn nu in de begroting opgenomen. En dan is nog niet alles gedaan. We zijn gelukkig dat dit besef nu bij de hele raad is doorgedrongen. Onze spaarpot heeft toch een bodem. En die is in zicht. Vervolgens moet je geld gaan lenen.

Maar het grootste probleem blijft wat we jaarlijks uitgeven. En ondanks dat de gemeentelijke belastingen de afgelopen drie jaar ieder jaar met 5% extra verhoogd zijn (totaal 22%), hebben we uitgerekend dat in 2022, € 4 mln meer wordt uitgeven dan we ontvangen. Dit tekort gaat de komende jaren verder omhoog. De bodem van de schatkist komt dus nog sneller in zicht dan 2025. We zullen dan geld bij de bank moeten lenen. Een schuld die ieder jaar verder oploopt. We zullen de komende weken dit verder toelichten.

Gelukkig gaan we wel wat meer geld uitgeven aan onderhoud van wegen. Af en toe leek het dat de straat vaker gemaaid moest worden dan het gazon.

Hart voor Wassenaar is voor een solide en verstandig financieel beleid. Hart voor Wassenaar staat daarvoor klaar. Punt.

Hart voor Wassenaar, Lijst 2.
Henri Hendrickx