Hart van Wassenaar jaagt onnodige angst aan bij bouwproject

In De Wassenaarse Krant van 12 oktober jl. geeft het commissielid voor de Fysieke Leefomgeving, de heer J. van Rossem, zijn visie over de manier waarop volgens hem het grondonderzoek op de gemeentewerf moet worden uitgevoerd. Hierbij jaagt hij namens Hart van Wassenaar de buurtbewoners en toekomstig geïnteresseerden de stuipen op het lijf door een opsomming te geven van allerlei gevaarlijke stoffen die ‘aanwezig kunnen zijn’ zodat er niet gebouwd kan worden. Ook stelt hij dat de tuinen van de buren meegenomen dienen te worden.

FWO (Federatie van Wassenaarse Ouderenorganisaties) pleitte in het kader van de realisatie van het project de Stokstaartjes al enkele jaren geleden voor een grondonderzoek van de gemeentewerf. Het FWO-project de Stokstaartjes is een formeel door de Raad geïnitieerd ‘burgerinitiatief’. 

Als er gebouwd gaat worden en er wordt een omgevingsvergunning aangevraagd dan is een bodemonderzoek altijd vereist en noodzakelijk. Daarover geen misverstand. Het is duidelijk dat er bij de gemeentewerf sprake is van een vervuiling, dus onderzoek is nodig.
Zo’n onderzoek is ook nodig om te kunnen bepalen of je bij de uitvoering van het bouwplan vervuiling tegenkomt, hoe dat te saneren en wat dat kost.

Bij de gemeente is bekend dat delen van de werf vervuild zijn. Ook bekend is dat het hier gaat om een vervuiling met vaste stoffen. Volgens experts zou er geen kans op verplaatsing of verspreiding via het grondwater zijn. Waarom dan alle tuinen moeten worden onderzocht is ons niet duidelijk, maar goed als de raad dat in meerderheid wil…

De ‘sanering’ zal in dit geval bestaan uit het uitgraven van de vervuilde grond en deze elders storten (of verbranden). De kosten zitten in graafwerk, transport en vooral de verwerking.

Kennelijk zijn er bij de gemeente rapportages van de stoffen die in de grond zitten bekend, met een duiding van de belangrijkste en omvangrijkste chemische verbindingen. Deze zijn ook maatgevend voor de sanering/verwerking. Vermoedelijk wordt de grond – gelet op de aard van de vervuiling – uiteindelijk allemaal ‘op een grote hoop’ gedumpt.

Overigens is alle grond in Wassenaar en de rest van Nederland in meer en mindere mate ‘vervuild’, door het roeren van de grond, verkeer, neerslag, gebruik, enz.. Soms is de ‘natuurlijke’ achtergrond vervuiling met specifieke chemische verbindingen al hoger dan de norm. Als er grond wordt verplaatst (van een locatie naar de andere) zijn bodemmonster altijd noodzakelijk voordat deze elders wordt gebruikt.

Het artikel in DWK lijkt dan ook meer te gaan over de bekende ‘klok en de klepel’. Omwonenden, noch de toekomstige bewoners van het fraai gelegen gebied van de gemeentewerf, hebben hier iets aan. Helaas moeten we (vermoedelijk lang) wachten tot het € 120.000 kostende onderzoek klaar is. Dan volgt er weer discussie in de commissie Fysieke Leefomgeving en daarna de raad en hebben we inmiddels gemeenteraadsverkiezingen achter de rug. Wij pleiten voor een snel en grondig bodemonderzoek om vaart te zetten achter de bouwplannen. 


Rudolf van der Flier, voorzitter FWO (Federatie van Wassenaarse Ouderenorganisaties)
Wil Schelhaas, werkgroep Wonen van FWO