Dorpgenoot Wopje Smeets - van den Berg. Foto: PR)
Dorpgenoot Wopje Smeets - van den Berg. Foto: PR) Foto:

Gevarieerde Franse gedichtenbundel van Wopje van den Berg

In de jaren 90 van de vorige eeuw schreef ze Nederlandse verhalen, stuurde die naar diverse tijdschriften die haar geschriften vaak plaatsten. Door vele vakantiereizen kreeg de Franse cultuur en literatuur steeds meer haar interesse. Ondanks dat ze op de middelbare school het vak Frans had laten vallen leerde ze de bevolking daar wel te verstaan, maar spreken en zelfs schrijven in het Frans, dat was een brug te ver. Dorpsgenoot Wopje van den Berg (1958) moest als het ware bij nul beginnen maar door diverse opleidingen schrijft ze nu alleen nog maar in het Frans. Ze gooide haar teksten altijd weg tot docenten van de Alliance Française haar adviseerden iets met die teksten te doen. Zij selecteerden 40 gedichten en die zijn nu gebundeld in een bijzonder boekje, ‘L’Arbre des Souvenirs’. Deze boom van herinneringen bevat bijzondere gedichten, ook de omslag is bijzonder, een afbeelding van een schilderij dat haar drie jaar geleden overleden broer op 8-jarige leeftijd maakte.

Door Jan Pieter Becker

Wopje Smeets - van den Berg, geboren in Utrecht (1958), opgegroeid in Arnhem, gehuwd, twee inmiddels volwassen dochters, al meer dan 35 jaar woonachtig in Wassenaar, is een actieve dorpsgenoot. Zo maakt ze onder andere sieraden met edelstenen maar haar grootste hobby is schrijven en het actief bezig zijn met de Franse taal.

Wopje: “Als gezin gingen we vaak op vakantie naar Frankrijk, door de jaren heen hebben we alle streken daar wel gezien. Ook kocht ik vaak mijn kleding in Frankrijk, ik ben nogal klein, heb een kleine schoenmaat en in Frankrijk was het aanbod veel ruimer. Ik was er dus vaak en na verloop van tijd begreep ik ze, maar ik kon niet terugpraten. Ben toen allerlei cursussen gaan volgen, onder andere in Parijs waar ik zes weken lang de gehele dag met de Franse taal bezig was. Ook heb ik een paar weken in Spa doorgebracht en propedeuse vertalen Frans behaald. Ik volg nog steeds Franse literatuur bij de Alliance Française, aan de Universiteit Leiden en bij de Volksuniversiteit in Oegstgeest. Ik ontdekte de rijke cultuur, verdiepte me in het Franse leven en schrijf nu alleen nog maar in het Frans”.

“Mijn eerste bundel bevat allerlei soorten gedichten, overpeinzingen, vaak met humor. Het is een samenspel tussen Franse en Nederlandse invloeden. Ik draag de bundel op aan mijn beide dochters. De omslag is van een schilderij dat ik hier in huis heb. Een broer van mij, die drie jaar geleden is overleden, heeft dat schilderij gemaakt toen hij 8 jaar was. Mijn gedichten zijn herinneringen en dat is dit schilderij ook”.

‘L’Arbre des Souvenirs’ door Wopje van den Berg is verkrijgbaar bij boekhandel De Kler in de Langstraat en bij La Stanza in Den Haag.