Beeld uit 2020 van de nieuwbouw Ruigelaan 2 in het hart van de Groene Zone. Foto: Jos Knijnenburg
Beeld uit 2020 van de nieuwbouw Ruigelaan 2 in het hart van de Groene Zone. Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Beperkte Gebiedsvisie Groene Zone: ‘Denken in
mogelijkheden’ of ‘Men vraagt en wij draaien?’

Afgelopen maandagavond boog de raadscommissie Fysieke Leefomgeving zich over de (concept-) ‘Beperkte Gebiedsvisie Groen’, een 70 pagina’s tellend stuk met een inventarisatie van plekken in de Groene Zone waar, om het even luchtig te zeggen, tussen het groen nog ruimte is voor ‘ontwikkelingen’. Het gaat daarbij om zaken als woningbouw, de realisatie van een school en uitbreiding van bedrijvigheid. Man en paard worden in de visie niet benoemd, wel worden de locaties van mogelijke ontwikkelingen gevisualiseerd op kaartjes middels verschillende schakeringen rood. Op 16 november a.s. besluit de raad of de Beperkte Gebiedsvisie Groene Zone ter inzage wordt gelegd zoals B&W hebben voorgesteld.

Door Jos Knijnenburg

Op 10 mei 1940 hingen er honderden Duitse parachutisten boven de Groene Zone die vliegveld Valkenburg moesten veroveren. Ruim 80 jaar later zijn het initiatieven, plannen en ideeën die hier in de lucht hangen om te landen. Zoals gezegd, man en paard worden in de beperkte visie niet genoemd, maar maandagavond kwamen er een aantal voorbij. Zoals het plan van de Amerikaanse school op de door haar aangekochte Deijlerhoeve. Het schetsmatig aangegeven bouwvolume van 100.000 m3 (plus apart nog eens 20.000 m3) werd vergeleken met een distributiecentrum van de Jumbo.

Inspreekster mevrouw Tacx van de paardenfokkerij aan de Oostdorperweg kocht al eerder net als de Amerikanen grond van haar overburen om daarop de bedrijfsvoering uit te kunnen breiden. Ze liet weten blij te zijn met de beperkte visie die ruimte lijkt te bieden aan het principe-verzoek waaraan wordt gewerkt.
Agrarisch ondernemer op de Hoge Klei Van der Kroft vroeg de commissieleden maandag om zekerheid dat nieuwe ontwikkelingen niet in conflict komen met zijn bedrijfsvoering door duidelijke begrenzingen en afstanden.

In de beperkte visie staat dat de gemeente de ambitie heeft ‘een alternatieve locatie’ voor de sterk verkeersaantrekkende milieustraat te vinden. Maandag kwam de aap uit de mouw want het gaat om de vestiging van Van Den Dool aan de westkant van de Oostdorperweg. De immer bepleite uitplaatsing uit de Groene Zone wordt dus een verplaatsing.

Burgerraadslid Joost van Rossum (Hart voor Wassenaar) stelde het bouwplan van een extra woning aan het Ammonslaantje aan de kaak. De raad ging daarmee akkoord, maar de Raad van State trapte op de noodrem. Wassenaar moet nu voor de lopende bodemprocedure haar raadsbesluit beter onderbouwen. De beperkte visie speelt daarin een cruciale rol maar lijkt op dit moment allesbehalve Raad van State-proof.
Want Bart Boon stelde dat er na de vaststelling van de Nota van Uitgangspunten voor de Groene Zone nu opeens een beknopte visie ligt met bouwmogelijkheden in enkele deelgebieden, zonder een gedegen ruimtelijke onderbouwing. Wassenaar zou (zeker ook richting Katwijk) moeten streven naar een Groene Zone met een ruimtelijke kwaliteit die regionaal iets toevoegt. Een stuk met bouwplannen is “slecht uit te leggen”. Ben Paulides (DLW) viel hem bij en sprak over een “opmaat naar ongewenste ontwikkelingen”.

Wethouder Wassenaar kon zich vinden in het betoog van Boon maar probeerde krampachtig het belang van de beperkte visie te relativeren. “Dit is niet de stap die we eerder wilden zetten.” Hij gaf aan dat de beperkte visie ‘mede’ wordt ingezet voor de bodemprocedure bij de Raad van State om de bouw van de extra woning aan het Ammonslaantje mogelijk te maken. Richting Van Rossum noemde hij daarvoor geen tijdspad. Het hoogste rechtscollege heeft achterstanden en desnoods vraagt men uitstel.
Bart Boon merkte op dat de schetsen en maten (50 m x 200 m en 50 m x 40 m) op de kaart van de Deijlerhoeve wel degelijk bouwvlakken (een bestemmingsplan technische term) suggereren en wenste de wethouder alvast succes bij de Raad van State. VVD-er Ronke had eerder al gesuggereerd de vermeende vlakken weg te halen.

Tijdens de inspraakprocedure mag iedereen beoordelen of de Beperkte Visie Groen Zone aansluit bij het credo ‘Denken in mogelijkheden' van de wethouder of dat daarin ruimtelijk vertaalde plannen herinneringen oproepen aan het legendarisch radioprogramma van Veronica, ‘Men vraagt en wij draaien'.