Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Fietsroute oostelijke parallelweg A44 – Stevenshof loopt vanaf 15 november over definitieve tracé

De tijdelijke fietsroute tussen de oostelijke parallelweg van de A44 in Wassenaar en het Charlotte Köhlerpad in de Leidse wijk Stevenshof ondergaat vanaf maandag 15 november een ingrijpende wijziging, zo is afgelopen vrijdag via de site rijnlandroute.nl bekendgemaakt. Het fietspad tussen Wassenaar en Leiden aan de oostzijde van de A44, dat twee jaar lang via een tijdelijke fietsbrug over de in aanbouw zijnde RijnlandRoute liep, wordt vanaf 15 november verlegd naar het definitieve tracé, dat een voor fietsers unieke nieuwe ervaring omvat.

Door Jos Knijnenburg

Die nieuwe ervaring omvat niet alleen een geheel andere blik op de nieuwe wegverbinding tussen de A4 en de A44, maar ook een verrassende passage van de RijnlandRoute. Want vanaf 15 november kunnen fietsers tussen Wassenaar en Leiden voor het eerst ter plaatse kennismaken met een bouwkundig huzarenstukje in de Stevenshofjespolder, het aquaduct van de Schenkwatering. Bovenop het aquaduct is pal naast het water een fietspad aangelegd.

Vanaf de (doodlopende) oostelijke parallelweg van de A44 in Wassenaar fietst men over een kleine anderhalve week richting Leiden eerst een stukje langs de RijnlandRoute, waarna het pad een haakse bocht naar links maakt en via het aquaduct wordt vervolgd richting het Ronnie Biermanpad in de Leidse wijk Stevenshof. Hier verdwalen in de polder tussen Leiden, Voorschoten en Wassenaar is onmogelijk. De nieuwe fietsroute loopt immers pal langs de Stevenshofjesmolen die hier al vanaf 1797 een baken in het landschap vormt.

De ingebruikname van het definitieve fietstracé betekent dat het tijdelijke fietspad tussen de oostelijke parallelweg van de A44 en het Leidse Charlotte Köhlerpad (zeg maar het meest zuidwestelijke puntje van de Stevenshof pal naast de A44) binnenkort wordt afgesloten. Precies twee jaar geleden werd dit pad in gebruik genomen met halverwege een fietsbrug over de RijnlandRoute in aanbouw. Die fietsbrug bestaat op dit moment nog uit een dubbele rij zeecontainers waar dwars doorheen wordt gefietst.

Aan beide kanten van deze ietwat apart ogende constructie heeft men een fraai uitzicht op de oostzijde van het Knooppunt Ommedijk, waarmee vanaf 2023 de nieuwe RijnlandRoute op de A44 wordt ‘aangetakt’. De afgelopen twee jaar kon aldus een blik worden geworpen op de vorderingen in de bouw van het mega infrastructurele kunstwerk even ten noorden van de Maaldrift. Vanaf het tijdelijke fietspad is goed te zien hoe de tunnel onder de A44 uit twee onderdoorgangen van dezelfde omvang bestaat. Rechts op de foto de onderdoorgang voor het autoverkeer, terwijl links ruimte is voor een faunapassage en een fietspad dat in de toekomst een verbinding gaat vormen tussen de Oude Trambaan en de fietsroute die vanaf 15 november in gebruik wordt genomen.

De ingebruikstelling van het definitieve fietstracé tussen de oostelijke parallelweg van de A44 en de Stevenshof betekent overigens niet dat het fietspad al helemaal af is. Volgend jaar wordt het geheel voorzien van een definitieve laag asfalt. Zolang de verbinding onder de A44 door nog niet is gerealiseerd, zullen fietsers aan de oostzijde van de snelweg naar en vanaf Wassenaar gebruik moeten maken van de oversteek bij de Rozenweg. Halverwege de route via de parallelweg ligt nog altijd de voetgangersbrug over de A44 die is voorzien van een speciale fietsgleuf. Enkele jaren geleden is de stalen constructie ingrijpend gerenoveerd. De helling van de trappen aan beide zijden van de brug omvat echter een dermate hoog stijgingspercentage, dat het aan de hand meevoeren van een fiets hier een hele ‘tour de force’ vergt. Bijkomend nadeel is, dat fietsen op de westelijke parallelweg, waar fietsvoorzieningen ontbreken, weliswaar is toegestaan, maar dat hier zo hard wordt gereden dat het feitelijk levensgevaarlijk is.