Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Videofragment Wassenaarse raadsvergadering figureert op digitaal meldpunt overlast padelbanen

Wassenaar - Een vijf minuten durend fragment uit de raadsvergadering van 14 juni jl. waarin de raadsleden Bart Boon (Lokaal Wassenaar) en Ronald Everhard (CDA) bij wethouder Kees Wassenaar aandringen op actie, naar aanleiding van aanhoudende klachten van naaste buren over door hen ervaren overlast door de padelbanen op het Tennis & Padelpark De Oude Eik aan het Ammonslaantje, is integraal te bekijken via het afgelopen mei gelanceerde digitale platform meldoverlastpadelbanen.nl. Afgelopen vrijdagavond besteedde het consumentenprogramma Meldpunt van Omroep Max op NPO2 uitgebreid aandacht aan het platform. Met inmiddels zo’n 660 banen is padel de snelst groeiende sport in Nederland, maar waarover ook in tientallen gemeenten meldingen van overlast bekend zijn.

Door Jos Knijnenburg

Op de site meldoverlastpadelbanen.nl staat een uitgebreid dossier over padeloverlast in Wassenaar. De gemeente werd vrijdag op tv op een kaart ook nadrukkelijk benoemd als locatie waar overlast wordt ervaren. Een aan de Maaldrift woonachtige familie trok jarenlang ten strijde tegen de voorgenomen aanleg van twee padelbanen op een stuk grond grenzend aan hun achtertuin. De familie procedeerde tot aan de Raad van State tegen de plannen die in strijd waren met het bestemmingsplan Ammonslaantje/ Maaldrift maar verloor uiteindelijk. Met de uitspraak van ’s lands hoogste rechtscollege uit mei 2019 werd de aanleg van de padelbanen alsnog mogelijk en kort daarop ging de aanleg van start (zie bijgaande foto uit juli 2019). Op 11 januari 2020 vond de feestelijke opening plaats met enkele demonstratiepartijen en een padelclinic.

De Oude Eik, waar al sinds de jaren twintig van de vorige eeuw de tennissport wordt beoefend, introduceerde daarmee de padelsport in Wassenaar. Een sport die vaak wordt omschreven als een mix van tennis en squash en wordt gespeeld met kunststof rackets in een glazen kooi, waarbij de bal via de wanden in het spel wordt teruggekaatst. Het initiatief van De Oude Eik mag een groot succes worden genoemd. Op 4 juni jl. werd via deze krant bekendgemaakt dat het tennis- en padelpark een omgevingsvergunning heeft aangevraagd voor de aanleg van nog eens drie padelbanen, maar nu op de plek van een bestaande tennisbaan.

De familie aan de Maaldrift die jarenlang ten strijde trok tegen de aanleg van de bestaande padelbanen waarvoor de gemeente Wassenaar uiteindelijk een vergunning verleende, stelt in een digitaal dossier op
meldoverlastpadelbanen.nl dat ze sinds de opening geen dag meer rust hebben gehad door het geroep van spelers, het gepok van de padelbats en het geluid van ballen tegen de glazen wanden. Daarnaast zorgt de verlichting van de banen, die dagelijks tot laat in de avond kunnen worden gehuurd, voor een aanblik die lijkt alsof er een kas in hun achtertuin staat. Foto’s en een in de achtertuin vervaardigd filmpje worden gebruikt als illustratie van het verhaal.

Maar dat verhaal gaat nog een stap verder. Want de uitspraak van de Raad van State die de aanleg van de padelbanen aan het Ammonslaantje mogelijk maakte, wordt door partijen als de landelijke tennisbond KNLTB die ook padel onder haar vleugels heeft en exploitanten van locaties gebruikt om de aanleg van padelbanen te rechtvaardigen. Landelijk beleid is er nog niet. De klagende buren van De Oude Eik stuurden niet alleen talloze mails aan de gemeente Wassenaar, maar zochten ook de publiciteit hetgeen op 10 juli jl. leidde tot een uitgebreid stuk in De Telegraaf. Een maand eerder kwamen de mails aan de gemeente aan de orde tijdens de raadsvergadering van 14 juni jl.

Een fragment uit het videoverslag is terug te vinden op
meldoverlastpadelbanen.nl terwijl een woordelijk verslag staat weergegeven in de notulen bij de stukken van de raadsvergadering van 13 juli jl.. CDA-fractievoorzitter Ronald Everhard, met een passie voor zwemmen, waterpolo, hockey en ADO Den Haag misschien wel het raadslid met het grootste sporthart, en Bart Boon van Lokaal Wassenaar stelden de mails over de padeloverlast aan de orde. Everard, die zelf ter plaatste poolshoogte was gaan nemen, was duidelijk geschrokken. Want hoewel de padelbanen procedureel geheel correct zijn vergund en aangelegd, noemde hij dit een voorbeeld van een zaak die ‘ongelooflijk’ verkeerd uitpakt voor individuele bewoners. Boon vroeg aandacht voor de nieuwe aanvraag van extra padelbanen. Wethouder Kees Wassenaar liet weten dat de problematiek hem bekend was. Niet alleen wordt de nieuwe aanvraag in de ijskast gezet, maar hij sprak ook over een onderzoek van de milieudienst naar de klachten en liet weten met alle betrokkenen in gesprek te gaan. Hij beloofde de raad over de uitkomsten te informeren.