Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Jubileumconcert Stichting Vrienden van de Driesprong onderstreept zeer actuele doelstelling

Op zondag 14 november a.s. is het exact 25 jaar geleden dat enkele leden van het parochiebestuur van De Goede Herderkerk bij notaris Den Hartog aan tafel schoven om de oprichtingsakte van de Stichting Vrienden van de Driesprong te tekenen. Een organisatie die zich zou gaan bezighouden met het behoud van het kerkgebouw en het omringende terrein. Een doelstelling die een kwart eeuw na de oprichting van de stichting, met het oog op de vorming van één centrale kerk voor heel katholiek Wassenaar, actueler is dan ooit. Het zilveren jubileum wordt op 14 november gevierd met een concert in De Goede Herderkerk dat voor iedereen vrij toegankelijk is.

Door Jos Knijnenburg

De naam Stichting Vrienden van de Driesprong verwijst naar de gelijknamige voormalige boerderij met omliggende gronden, gelegen aan de driesprong waar de Stoeplaan en de Van der Oudermeulenlaan bij elkaar komen. Nadat in 1923 was besloten tot de oprichting van een nieuwe parochie in Zuid, werd de stal van de boerderij een tijdelijk kerkgebouw en een ander deel de pastorie. De Goede Herderkerk werd in 1931- 1932 op een steenworp afstand gebouwd en in de directe nabijheid werden een kosterswoning, een schoolgebouw en een kerkhof gerealiseerd. Langs de Oud Wassenaarseweg verrezen woningen, maar twee vrijstaande woningen die tussen de school en de Stoeplaan waren geprojecteerd zijn nooit gebouwd. De kavel op de hoek van de Stoeplaan en het Berkenlaantje dat het gehele kerkcomplex doorsnijdt, zou ruim 40 jaar functioneren als kwekerij van Cor Knijnenburg. Hij plantte de boom die op bijgaande foto even hoog als de (45 meter hoge) toren lijkt te reiken. In 2008 werd op de plek van de kwekerij het Pius X Plein aangelegd, waardoor de kerk beschikt over een riant parkeerterrein op eigen grond. Ideaal voor evenementen zoals het jubileumconcert op 14 november.

Dat de Stichting Vrienden van de Driesprong haar zilveren jubileum juist op deze wijze luister gaat bijzetten is geen toeval. Het doel van de stichting is niet alleen het adviseren van het parochiebestuur, maar ook het verwerven van fondsen ten behoeve van de instandhouding van het kerkgebouw en directe omgeving. De monumentale Dorpskerk wordt op een enigszins vergelijkbare wijze ondersteund door een in 1984 opgerichte stichting die zich richt op behoud en restauratie van dit icoon. De Goede Herderkerk was een gemeentelijk monument, maar kreeg in 2002 de status van rijksmonument.

De adviezen van de Stichting Vrienden van de Driesprong omvatten alle aspecten van belang voor het behoud op lange termijn, zoals groot onderhoud en passende functies van het gebouw. Zo vormt De Goede Herderkerk al jaren de thuisbasis van een Franstalige parochie. De stichting heeft de afgelopen 25 jaren een aantal projecten met succes afgerond. In 1998 werd een start gemaakt met het orgelproject. Doel was het verkrijgen van een hoogwaardig en muzikaal volwaardig orgel dat zou kunnen bijdragen aan de functionaliteit van het kerkgebouw en daarmee de kansen op behoud. In april 2011 werd het nieuwe orgel, waarvan de halfronde klankkast het schitterende glas-in-loodraam van de beroemde glazenier Joep Nicolas omsluit, in gebruik genomen. Het orgel wordt op 14 november onder andere bespeeld door kerkorganist Rien Calis, vaste bespeler van het orgel in de Sint Jozefkerk dat na de sluiting van dat kerkgebouw gaat verhuizen naar Oegstgeest.

De Stichting Vrienden van de Driesprong wist middels financiering ook een langgekoesterde wens te realiseren. Acht bestaande, maar lege nissen in de Mariakapel konden tussen 2011 en 2016 eindelijk worden voorzien van schilderijen die op de zeer fraaie site
vriendendriesprong.nl te zien zijn. In 2018 besloot de stichting vanwege onzekerheid over de pastorale bediening geen nieuwe projecten te starten, maar zich te richten op de sponsoring van concerten met religieuze muziek, een passend gebruik van het monumentale kerkgebouw. Dat plan werd door corona flink in de wielen gereden, maar met het jubileumconcert op 14 november (aanvang 15.30 uur) is vooralsnog de doorstart een feit.