Rogier Verbeet. Foto: René de Wit
Rogier Verbeet. Foto: René de Wit Foto: rdw

Rogier Verbeet wil Rafael Nadal achterna

Wassenaar - Rogier Verbeet bezocht al eens de Rafa Nadal Museum Xperience. Ook heeft de 10-jarige Wassenaarder een poster van zijn grote idool op zijn slaapkamer hangen en volgt hij hem via diverse mediakanalen zoals Netflix. Zijn ultieme droom is net zo goed kunnen tennissen als 20-voudige winnaar van een Grand Slamtoernooi. “Vooral zijn doorzettingsvermogen is fantastisch.”

Door Hans Beukema

Het begin is er al. Rogier won onlangs in Oegstgeest de Zuid-Hollandse kampioenschappen voor tennissers tot en met 12 jaar. Dat leverde de basisscholier de grootste beker in zijn, tot dusver prille, tenniscarrière op. “Laat nog maar veel mooie trofeeën volgen. Mijn doel is minimaal vijf ‘Grand Slams’ winnen. Dat zijn de meest gerenommeerde toernooien op de wereld. En daar wil ik alles voor doen”, vertelt de grote fan van ‘Rafa’ trots. “Ik train al wekelijks op het Nationale Trainingscentrum van de Tennisbond in Amstelveen. Drie uur per keer met de nationale talenten tot en met 12 jaar.”

De voormalige toptennisser Jacco Eltingh, in de jaren negentig zesvoudig winnaar van een Grand Slam in het dubbelspel, is één van zijn trainers. “De trainingen zijn erg gevarieerd. Ze bestaan onder andere uit een warming-up, ballen inslaan met een ander jeugdtalent, partijtjes spelen en fitnesstrainingen. Ik train op alle facetten van het tennissen. Dropshots, smashes, noem maar op.”

Daarnaast is hij geregeld bij Burgersdijk Tennis in Wateringen of op de tennisbaan van zijn buren te vinden. “En vrijwel wekelijks speel ik juniorentoernooien. De resultaten mogen er zijn, getuige de vele trofeeën op zijn slaapkamer.” En Rogier heeft in HEAD al een sponsor gevonden. “Ik krijg mijn rackets, snaren en sporttas van hen. Onlangs heb ik ook een contract getekend.” De volgende stap is doorgroeien naar een nog betere tennisser. “Dan ga ik mogelijk naar een LOOT-school.” Dat is een school voor voortgezet onderwijs, waar het door middel van een aangepast lesprogramma voor jonge sporttalenten gemakkelijker wordt gemaakt om het volgen van onderwijs met sport te combineren.

Een andere optie is de middelbare school gedeeltelijk in het buitenland doen. “Er zijn voldoende jeugdige tennissers die dat doen. We hebben gelukkig nog tijd, om alle opties door te nemen. Hij zit nu op de Montessorischool in Wassenaar. Daar denken ze goed mee met zijn tennisactiviteiten”, vertelt Rogiers moeder.

Nadal is dus zijn grote held. “Mensen vergelijken mij met mijn manier van spelen meer met de Oostenrijker Dominic Thiem. Ik ben vooral sterk met mijn forehand, ‘steady’ en aanvallend ingesteld. Hardcourt zou dus mijn beste ondergrond moeten zijn.” Ook op gravel, Nadals favoriete jachtterrein voor trofeeën, voelt hij zich thuis. “Ik heb hem nog nooit in het echt zien tennissen. Ik hoop dat hij nog lang doorgaat.” De inmiddels 35-jarige Spanjaard revalideert momenteel van een slepende voetblessure. Rogier weet dat ook. “Fit blijven is natuurlijk belangrijk. Heel veel jongens hebben dezelfde tennisdroom als ik. Gelukkig krijg ik goede begeleiding.”