Eva de Goede. (Foto: Sportsnap.nl - Frank van der Leer)
Eva de Goede. (Foto: Sportsnap.nl - Frank van der Leer) Foto: Frank van der Leer

Eva de Goede voelt zich al helemaal thuis bij HGC

Wassenaar - Eva de Goede verruilde meervoudig kampioen Amsterdam na tien jaar afgelopen zomer verrassend voor HGC. De overstap naar de Wassenaarse equipe, die vorig seizoen ternauwernood degradatie uit de hoofdklasse wist te voorkomen, pakt tot dusver uitstekend uit.

Door Hans Beukema

Niet alleen staat de club mede door haar komst verrassend op de tweede plaats in de hoofdklasse achter Den Bosch. Ook voelt de drievoudig winnares van Olympisch goud met de Nederlandse hockeydames zich na een paar maanden al volledig thuis op De Roggewoning. Daar woont ze overigens niet ver vandaan. “Ik ervaar een prima klik met mijn ploeggenoten. We groeien elke week nog als team.” En dat moet De Goede ongetwijfeld goed doen. “Ik ben mede naar HGC overgestapt, om de veel jongere getalenteerde hockeysters verder te helpen in hun sportieve ontwikkeling. En ik wilde wekelijks weer vechten om de punten. Elke zondag weer.”

Dat heeft de 32-jarige middenveldster afgelopen zondag in de derby tegen middenmoter HDM geweten. Cécile Pieper besliste de ‘wedstrijd van het jaar’ op De Roggewoning pas in de laatste minuut (3-2). “We moesten echt tot het uiterste gaan. We hebben laten zien, dat we kunnen vechten waar nodig. Kort daarvoor keurde de arbiter een treffer van ons onterecht af. Deze pot leefde al erg in de kleedkamer, meer nog dan de clash eerder dit seizoen tegen Klein Zwitserland (2-0 winst).”

Ook de fors toegenomen publieke belangstelling voor de HGC-vrouwen is De Goede opgevallen. “Dat heeft vermoedelijk deels met mijn komst te maken. Voor veel mensen voelt een overstap van een jaarlijkse titelkandidaat naar HGC bijzonder aan. Kijk alleen maar naar het aantal supporters. En ik moet elke wedstrijd weer legio handtekeningen aan enthousiaste kinderen uitdelen of met hen op de foto. Dat doe ik overigens met alle liefde.”

De middenveldster, die meer dan 250 keer voor Oranje uitkwam, bespeurt ook veel meer aandacht van de landelijke media bij de ‘Gazellen’. “Ziggo heeft al twee keer een wedstrijd van ons ‘live’ verslagen. Vorig seizoen geen enkele keer.” De Goede wordt sinds haar komst ook onder uitgebreide media-aandacht bedolven. “Alleen een pupil van de week ontbreekt nog bij HGC. Dat ga ik zeker bij het bestuur aankaarten. Bij Amsterdam was dat vaste prik bij hun thuiswedstrijden.”

Gelouterde hockeyster of niet, de routinier draagt niet zoals bij het nationale team de aanvoerdersband. “Lisa Harteveld is captain. En dat vind ik prima, want dat doet zij al jaren met veel succes. Ik vind het daarnaast prettig dat ik mij nu helemaal op mijn eigen hockey kan concentreren. Lisa en ik vinden elkaar overigens gemakkelijk op het middenveld.”

De Goede waakt ondanks de recente successen voor te hoog gespannen verwachtingen bij de vereniging. “Een klassering bij de beste acht in de hoofdklasse blijft voorlopig het doel. En niet het bereiken van de play-offs voor het landskampioenschap. Vorig seizoen stelde HGC lijfsbehoud pas in de laatste speelronde veilig.” Over haar interlandcarrière is ze duidelijk. “Ik ga in ieder geval tot en met het WK in 2022 door. Dat wordt gedeeltelijk in eigen land gespeeld. Ik kan mij het WK van 2014 in het ADO-stadion nog levendig herinneren. Al onze wedstrijden waren destijds uitverkocht.”