(Foto: Halbe Lunshof)
(Foto: Halbe Lunshof) Foto:

Wassenaars symfonieorkest blinkt uit

Wassenaar - Zondagmiddag 24 oktober staat bij de Messiaskerk een rij mensen op de CoronaCheck te wachten. Het is er druk, het Van Wassenaer Orkest geeft na twee jaar eindelijk weer een concert. Een bijzonder concert, want gevierd wordt het 250ste geboortejaar van Beethoven en het 35-jarig jubileum van het orkest.

In de kerk worden extra stoelen aangevoerd. Iedereen is vol verwachting. Dirigent en orkest krijgen een krachtig welkomstapplaus. Geopend wordt met de ouverture Prometheus. Een feestelijk stuk, waarin snelle passages voor de violen worden afgewisseld door prachtig samenspel tussen strijkers en blazers. Daarna volgt het beroemde vioolconcert van Beethoven gespeeld door een echte professional Merel Vercammen. Zij komt op met viool en iPad, waarop haar muziek staat. 

Het vioolconcert kan beginnen, vier paukenslagen en daarna klinkt de eerste melodie, prachtig gespeeld door de houtblazers. Merel Vercammen blijkt het publiek mee te nemen naar een betoverende wereld, waarin de klank van haar viool door de luisteraars in spanning en met alle aandacht wordt gevolgd. Ze speelt zeer beheerst zodat het tempo in de voor het orkest moeilijke passages niet te hoog wordt. Maar in het laatste deel laat ze dat beheerste vallen. Het tempo gaat omhoog en dirigent Benjamin Broers en het orkest zetten alle zeilen bij om de solist op een geweldige manier te begeleiden. Er volgt een ovationeel applaus.

Na de pauze speelt het orkest de 2e symfonie van Beethoven. Zeker, de blazers, bassen en celli zijn wat in de meerderheid ten opzichte van de violen. En dat hoor je soms ook. Maar ja, er zijn ook niet zoveel violisten in het orkest. Nieuwe leden zijn dan ook zeer welkom. 

De symfonie wordt op een uitstekende manier door dirigent Benjamin Boers neergezet. Hij houdt ondanks de wat jagende bassen alle musici mooi bij elkaar. In het langzame deel komt het orkest helemaal tot zijn recht. Prachtige melodieën trekken door het orkest, vraag en antwoord tussen violen en fagotten wordt op een sublieme manier vertolkt. In het vierde en laatste deel spelen de celli de solo mooi en robuust. De houtblazers komen in de zangerige melodieën helemaal tot hun recht. En tenslotte haalt het orkest op een indrukkende wijze de eindstreep in een prachtig slotakkoord.

Wat is iedereen dankbaar dat Wassenaar over zoiets moois als een amateur symfonieorkest beschikt. Dat blijkt uit de woorden van wethouder Ritske Bloemendaal na afloop van het concert. Maar ook uit de financiële steun van Fonds 1818, van Ede internationale movers en de gemeente. En juist na deze coronatijd was het een uitkomst dat de Unie van Vrijwilligers (UVV) het orkest financieel in staat stelde om een extra studiedag te houden. De resultaten waren ernaar. Het was een prachtig concert, een zeer feestelijke viering van het 250ste geboortejaar van Beethoven.

Tekst: Jens van der Heide